Gazze’ye saldırıları süren İsrail ile Türkiye’nin ihracatında azalma yaşandı. İsrail’in 2023 yılında Gazze’yi işgal etmesiyle, Türkiye’nin dış ticaret hacminde ve ihracatında İsrail’in ağırlığında bir azalma yaşandı. Bu durum, sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın tepkisini çekti ve tedarikçi şirketlerin İsrail ile olan ilişkilerini gözden geçirmesine sebep oldu.
Türk ihracatçıları, İsrail işgalinin ardından yeni pazarlar bulmaya ve İsrail’e olan bağımlılıklarını azaltmaya başladı. Bu dönemde Türkiye’nin İsrail’e ihracatı yüzde 31,1 azalarak 461,9 milyon dolardan 318 milyon dolara geriledi. İsrail’in Türkiye’nin ihracatındaki payı ise yüzde 2’den yüzde 1,6’ya düştü. Çelik, yaş meyve ve sebze sektörlerinde de benzer bir düşüş yaşandı. Çelik sektöründe İsrail’e yapılan ihracat yüzde 62 düşüş gösterirken, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe bu oran yüzde 35,6 olarak gerçekleşti.
Ocak ayında İsrail’in yerine Almanya, ABD, Irak, Suriye, Ukrayna, Polonya ve Bulgaristan gibi ülkelere yönelen Türk ihracatçıları, İsrail’e yapılan ihracatı azaltarak alternatif pazarlara yöneldi. Özellikle hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile yaş meyve ve sebze sektörlerinde İsrail’in yerini farklı ülkeler aldı. Deri ve deri mamulleri ile gemi, yat ve hizmetleri sektörleri ise İsrail’e hiç ihracat gerçekleştirmeyerek alternatif pazarlara yoğunlaştılar.
İsrail-Gazze çatışmasının Türkiye’nin ihracatına etkisi göz önüne alındığında, Türk şirketlerinin İsrail’e olan bağımlılıklarını azaltarak alternatif pazarlara yönelmeleri bu dönemde en dikkat çeken gelişmelerden biri oldu.