Uzun yıllardır Ukrayna’da yaşayan ve savaşı yakından takip eden Gazeteci – Yazar Deniz Berktay, Trump’ın 20 Ocak 2025’te göreve başlamasıyla barış şartlarının masaya yatırılabileceğini, ancak bu süreç öncesinde tarafların çatışmaları artırarak ellerini güçlendirme çabasında olacağını dile getirdi. Ukrayna’nın ise mevcut durumda savaşta zafer kazanmaktan ziyade adil barış ve uzlaşı yolu aradığına işaret etti.
Gazeteci ve Yazar Deniz Berktay, Altınbaş Üniversitesinde düzenlenen “Trump ve Ukrayna Savaşı” konulu söyleşide, Ukrayna-Rusya savaşının karmaşık yapısını ele aldı. Berktay, yeni kitabı “Ukrayna: Dünyanın Siyasi Fay Hattı”nda, Ukrayna’nın geçmişi ve bugünü üzerine kapsamlı bir bakış sunarak savaşın sadece iki ülkenin mücadelesi değil, aynı zamanda Rusya ve Batı arasındaki daha geniş bir çatışmanın parçası olduğunu vurguladı. Ukrayna’nın hem savaşın getirdiği yıkımlarla hem de Batı’ya bağımlılık sorunuyla başa çıkmak zorunda olduğuna dikkat çeken Berktay, Avrupa ve ABD’nin Ukrayna’ya yönelik politikalarının bu sürecin seyrini belirleyeceğini ifade etti.
Berktay, son dönemde barış umudunun belirmesi ile sahada çatışmaların yoğunlaşmasının olası olduğunu belirtti. Tarafların ellerini güçlendirme amacıyla çatışmaları artırabileceğine dikkat çeken Berktay, Rusya’nın barış görüşmeleri sırasında askeri kazanımlarını masaya koyacağını ve Ukrayna’ya baskı yapmayı deneyeceğini ifade etti.
“Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı savunulmalı”
Berktay, savaşın birincil boyutunun Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının korunması olduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye’nin de Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunmaya devam ettiğini ifade ederek, sınırların değişmesinin Türkiye’ye olumsuz etkileri olabileceğinin altını çizdi. Türkiye’nin barış sürecindeki arabuluculuk rolünün önemine vurgu yapan Berktay, Ankara’nın Rusya-Ukrayna savaşına dengeli bir yaklaşım sergilediğini belirtti. Savaşın ikinci boyutunu ise Batı’nın Rusya’yı çevreleme stratejisi çerçevesinde Ukrayna’yı bir araç olarak kullanması olduğunu söyledi. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin bölgede nüfuz arttırma çabalarının savaş dinamiklerini etkilediğini kaydetti.
“Tarihsel ve sosyokültürel bağlantıları güçlü”
Berktay, Ruslar ve Ukraynalıların tarihsel ve kültürel bağlarını ele alarak, her iki milletin ortak kökenlere sahip olduklarını ve bu durumun savaş dinamiklerini karmaşık hale getirdiğini belirtti.
“Ukrayna, zaferden ziyade ‘adil barış’ arayışında”
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, Ukrayna’daki süreci sonlandırmak isteyen bir kitleyi temsil ettiğine dikkat çeken Berktay, Trump’ın barış süreci başlatma niyetinin mevcut olduğunu ancak Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ile olan ilişkilerinin gerginliğine işaret etti. Ukrayna’nın artık zafer arayışından çok “adil bir barış” peşinde olduğunu ifade etti.
“Kırım’ın stratejik önemi var”
Deniz Berktay, Kırım’ın Rusya için stratejik öneme sahip olduğuna, Karadeniz’in kontrolü açısından kritik bir üs olduğunu söyledi. Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin, Karadeniz’deki hakimiyetini garanti altına aldığını belirtti.