Dünya genelinde büyük yankı uyandıran bir durum yaşandı. Hollanda’nın idari başkenti Lahey’deki Barış Sarayı’nda gerçekleşen bir dizi duruşmada, Uluslararası Adalet Divanı’nda, İsrail’in Filistin topraklarında gerçekleştirdiği işgallerin hukuki sonuçları ele alındı. Duruşmada Küba adına söz alan Dışişleri Bakan Yardımcısı Anayansi Rodriguez Camejo, işgalci güç İsrail’in hukuka aykırı kuvvet kullanımı nedeniyle Filistin halkını, kadınları ve sivil nüfusu katletmeye devam ettiğini dile getirdi. Camejo, bu katliamın Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerin suç ortaklığıyla gerçekleştiğini iddia etti.
İsrail’in Filistin topraklarını işgalinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Camejo, İsrail’in sivil ve savaşan ayrım yapmayan politikalarının, Filistin halklarına yönelik yıllardır süren işgal, işkence, zorla yerinden etme, hapsetme ve vatandaşlık haklarını reddetme politikalarının devamı olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda İsrail’in Filistin’deki işgalini reddetmenin, Uluslararası Adalet Divanı kararlarına uyumun, ülkeler için uluslararası hukuktan kaynaklanan bir yükümlülük olduğunu vurguladı.
Camejo, bu katliamın İsrail’in yaptığı ihlallerle BM Genel Kurulu, Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı tarafından kabul edilen çok sayıda karar ve hükmü görmezden geldiğine dikkat çekti. Ayrıca, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nde veto yetkisini kullanarak uluslararası toplumun Filistin konusunda etkin şekilde harekete geçmesini 47 kez engelledi. ABD’nin gerçek eylemsizliğinin bir sonucu olarak İsrail’in ihlalini gösteren Camejo, bu durumun Güvenlik Konseyi’ndeki veto ayrıcalığının kötüye ve sorumsuzca kullanılmasının doğrudan bir sonucu olduğunu ifade etti.
Kolombiya adına söz alan Dışişleri Bakan Danışmanı Andrea Jimenez Herrera da İsrail’in Filistin’i işgalinin uluslararası hukuka ve BM Şartı’na aykırı olduğunu belirterek Uluslararası Adalet Divanı’ndan bu yönde bir karar almasını istedi.
UAD’deki duruşmalar kapsamında, 52 devletin yanı sıra Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Afrika Birliği, 19-26 Şubat’ta, İsrail’in Doğu Kudüs dahil işgali altındaki Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki neticelerine ilişkin beyanlarda bulunacak. Bu beyanların yapıldığı duruşmaların canlı yayınlandığı belirtildi. Sözlü beyan için başvuran devletler arasında ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, İran, Kanada, Türkiye ve diğer birçok ülke bulunuyor.
BM Genel Kurulu BM üyesi ülkelere ve Filistin’e danışma görüşü talebinde bulundu. Uluslararası Adalet Divanı, bu talepler hakkında yazılı ve sözlü beyanda bulunma haklarına ilişkin bildirimde bulundu. UAD’nin vereceği danışma görüşlerinin, bağlayıcı olmasa da birçok devlet ve kuruluş tarafından dikkate alındığı belirtildi. UAD’nin verdiği görüşlerin, İsrail üzerindeki baskının artmasının ve ona destek veren ülkelerin uluslararası toplum tarafından tutumlarının tekrar gözden geçirmelerine zorlaması bekleniyor.