Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Türkiye’ye ilişkin 2024 büyüme beklentisini yüzde 2,9’dan yüzde 3,5’e yükseltti. UNCTAD’ın nisan ayına ilişkin küresel ticaret ve kalkınma durumuna dair yayınladığı raporda, 2024’te düşük ekonomik büyüme ve ticaret kesintilerinin ekonomik kalkınmayı etkileyeceği belirtildi. Raporda, azalan yatırımlar ve durgun küresel ticaret dinamiklerine işaret edilerek, 2024’te ekonomik büyümenin daha da yavaşlayacağı vurgulandı. Ayrıca, faiz oranlarının düşürülmesinin hükümetler ve şirketler için mali görünümü iyileştirebileceği de ifade edildi.
UNCTAD’ın raporunda, 2024 için küresel büyüme tahmininin 0,1 puan artırılarak yüzde 2,6’ya çıkarıldığı bildirildi. Türkiye’ye ilişkin 2024 büyüme tahmininin ise yüzde 2,9’dan yüzde 3,5’e çıkarıldığı raporda yer aldı. Aynı raporda, Türkiye’nin 2023 yılında yüzde 4,5 büyüme gerçekleştirdiği de hatırlatıldı.
UNCTAD raporunda ayrıca, para politikasının tek başına tüm küresel zorlukları çözemeyeceği vurgulandı. Kamu borçları, artan eşitsizlikler ve iklim değişikliği gibi devam eden krizlere işaret edilen raporda, mali sürdürülebilirlik, istihdam oluşturma ve gelir dağılımının iyileştirilmesi için dengeli bir politika karışımı ve çok taraflı ortak eylem çağrısında bulunuldu.
Ticaret ve Kalkınma Konferansı raporunda, gelişmiş ekonomilerde merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını artırdığı ancak bu yaklaşımın tedarik zinciri sorunlarını ve artan pazar hakimiyetine dikkat etmede yetersiz kaldığı belirtildi. Raporda, 2023’te istikrarlı istihdamın enflasyon düşüşünü desteklerken, arzla ilgili sorunların da enflasyona katkıda bulunduğu vurgulandı.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın raporunda, 2024 için ekonomik büyüme beklentilerine dair yapılan güncellemeler ve küresel ekonomiye yönelik mevcut riskler ele alındı. Türkiye’nin büyüme potansiyeline ilişkin iyimser bir tablonun çizildiği raporda, mali politikaların sürdürülebilirliği ve daha adaletli bir gelir dağılımı için atılacak adımların önemi üzerinde duruldu. Küresel ticaret ve ekonomik büyüme dinamiklerine yönelik yapılan analizler doğrultusunda, 2024 yılına ilişkin umut verici bir büyüme beklentisinin olduğu vurgulandı.