USD39,03
%0.29
EURO44,23
%0.41
BIST9.348,32
%-1.34
Petrol63,64
%-1.24
GR. ALTIN4.213,42
%2.19
BTC4.258.400,21
%-1.22
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Uraloğlu’ndan Çin’de Ulaştırma İşbirliği Mesajı

Uraloğlu’ndan Çin’de Ulaştırma İşbirliği Mesajı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çin ziyaretini sürdürmekte ve Pekin’de temaslarda bulunmaktadır.

Bakan Uraloğlu, bu çerçevede Çinli mevkidaşı Liu Vey ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, tarihi İpek Yolu’nun başlangıcı olan Türkiye’nin, Çin ile olan ilişkilerinin ulaştırma alanındaki önemine vurgu yaptı.

Uraloğlu, Türkiye’nin Doğu ve Batı, Kuzey ve Güney arasında kritik bir geçiş noktası olduğunu, bölgedeki krizlere rağmen istikrarını muhafaza ettiğini dile getirdi. İki ülke arasında ulaştırma işbirliğinin daha da güçlendirilebileceğini ifade etti.

Türkiye’nin Orta Koridor Girişimi ile Asya ve Avrupa arasında ulaştırma köprüsü olma amacını taşıdığını belirten Uraloğlu, bu çerçevede demiryolu ve kargo taşımacılığı konusundaki işbirliğinin artırılabileceğine dikkati çekti.

Havayolu taşımacılığı alanında düzenlenen bir protokolle iki ülke arasındaki 21 havayolu frekansının 49’a çıkarıldığını hatırlatan Uraloğlu, denizcilik alanında ise Çin tarafının önerdiği işbirliği protokolünü finalize etmeye hazır olduklarının altını çizdi.

ULAŞTIRMA BAĞLANTILARI VE YEŞİL NAKLİYE DÖNÜŞÜMÜ

Çinli Bakan Liu, Uraloğlu’na ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, Türkiye ile ulaştırma alanındaki verimli işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Liu, Çinli taşıyıcı firmaların son yıllarda Çin-Avrupa ve Trans-Hazar Demiryolu Ekspresi ile Türkiye üzerinden taşımacılık yaptıklarını belirtti, bu sayede lityum-iyon bataryalar gibi kritik ürünlerin nakliyatının gerçekleştirildiğini ifade etti.

Aynı zamanda Liu, uluslararası alanda yeşil nakliye dönüşümüne dair mutabakatların oluştuğunu, hem Türkiye hem de Çin’in bu konuda aktif çaba içerisinde bulunduğunu dile getirerek, yakın zamanda yeşil taşımacılık alanında bir işbirliği protokolü imzalanması ve iki ülkenin kilit limanları ile nakliye şirketlerinin bu girişime dahil edilmesi çağrısında bulundu.

Görüşmenin sonunda, her iki taraf teknik düzeyde daha ileri temasların koordinasyonu ve yürütülmesi amacıyla heyetlerinden birer yetkiliyi görevlendirdi.

“ORTA KORİDOR” VE “DEMİR İPEK YOLU”

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, 20-23 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen Çin ziyaretinin ilk gününde, Çin’in kuzeyinde yer alan Şian şehrinde düzenlenen 9. İpek Yolu Uluslararası Fuarı’na katıldığını ve burada konuşma yaptığını bildirdi. Şian’ın, İpek Yolu’nun başlangıç noktası olmasının yanı sıra, önemli bir lojistik merkezi olduğunu belirten Uraloğlu, buradan Türkiye geçişli taşımacılık olanaklarını değerlendirdiklerini ifade etti.

İLETİŞİM VE HABERLEŞME

Ulaştırma Bakanlığının iletişim ve haberleşme alanlarından da sorumlu olduğunu hatırlatan Uraloğlu, ziyaretinin ikinci gününde Çin’in güneyindeki Şıncın şehrinde bu alanda temaslarda bulunduğunu belirtti. Uraloğlu, burada önemli yatırımlara sahip iki büyük dünya firmasının yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve bu firmaların Türkiye’de önemli projeler yürüttüğünü kaydetti.

Bu firmaların Türkiye’yi sadece bir pazar olarak görmemesini istediklerini dile getiren Uraloğlu, belirli üretim süreçlerinin Türkiye’de gerçekleştirilmesi ve AR-GE merkezlerinin kurulmasının önerildiğini aktardı. Bu firmalardan birinin Türkiye’de bir AR-GE merkezi kurma çalışmalarına başladığını da bildirdi.

Uraloğlu, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın bir lojistik ve dağıtım merkezi olduğunu, Çinli firmaların bu potansiyelden yararlanması adına projeler geliştirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını açıkladı.

TAŞIMACILIK ALANI

Ziyaretinin son gününde, Pekin’deki görüşmesinde ulaştırmanın dört ana modunu—karayolu, demiryolu, havayolu ve deniz taşımacılığını—ele aldıklarını belirten Uraloğlu, işbirliğinde önemli mesafeler kaydedildiğini fakat her iki ülkenin büyüklüğü göz önüne alındığında bu mesafenin yeterli olmadığını ifade etti.

Karayolu işbirliğindeki gümrük geçişlerinde yaşanan sorunların tartışıldığını ve çözüm yollarının arandığını kaydeden Uraloğlu, demiryolu blok tren işletilmesi konusunu da gündeme getirdi. Heyetlerde Türkiye’de bu alanda çalışan özel sektör temsilcilerinin bulunduğunu ve onları Çinli yetkililerle bir araya getirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Uraloğlu, her iki tarafın doğrudan iletişimi ve koordinasyonu sağlayacak birer yetkili atanmasının, ziyaretin en önemli çıktılarından biri olduğunu belirtti. Bu sayede, iki bakanlığın ilişkilerini geliştirmek adına gerekli görevleri hızlıca yerine getirebilmeleri mümkün olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Uraloğlu’ndan Çin’de Ulaştırma İşbirliği Mesajı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!