Bakanlık, resmi internet sitesi aracılığıyla yaptığı açıklamada, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) projesi hakkında daha önce yapılan bilgilendirmelere rağmen, bazı çevrelerin bu projeye yönelik “asılsız” iddiaları somut bir gerekçeye dayandırmaksızın gündeme taşıdığını ifade etti. Bu durum, bakanlığın konuyla ilgili yeni bir açıklama yapma gerekliliğini ortaya çıkardı.

Açıklamada, akaryakıt satışlarında yaşanan usulsüzlüklerin, sahte fiş ve fatura kesilmesinin her yıl milyarlarca lira vergi kaybına neden olduğu ve bu kayıpların yıl geçtikçe arttığı dile getirildi. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların, mevcut sistemlerde plaka bilgilerini manuel olarak girmesinin yanı sıra, ruhsat bilgileri teyit edilmeden taşıt etiketlerinin verilmesi gibi uygulamaların yer aldığını vurguladı. Bu durumun, işletmeye ait olmayan taşıtlar üzerinden yapılan satışların kanunsuz bir şekilde gider gösterilmesine yol açarak vergi kayıplarını artırdığı belirtildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Ülkemizde akaryakıt satışları yıllık 995 milyar lirayı bulmaktadır. UTTS ile elle plaka girişlerinin engellenmesi sayesinde akaryakıt satışlarındaki usulsüz belgelendirmeler son bulacak ve böylece vergi kayıplarının önüne geçilecektir” ifadesine yer verildi. UTTS projesinin kapsamına giren çalışmalar doğrultusunda, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılı kasım ayında Kamu İhale Kanunu’na uygun bir ihale düzenlendiği ve UTTS’nin kurulup faaliyete geçirilmesinin bir yıldan kısa süre içinde sağlandığı aktarıldı. Ayrıca, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin ve ticari taşıt sahiplerinin gerekli donanımları 31 Ocak 2025 tarihine kadar ilgili internet sitesinden başvuru ve kayıt işlemlerini yaparak, en geç 30 Nisan 2025 tarihine kadar taktırmaları gerektiği belirtildi.

“İsrail menşeli bir firma kesinlikle görev almamaktadır”

Açıklamada, halihazırda 1500’den fazla yetkilendirilmiş TTB montaj firmasının ve 4000’den fazla eğitim almış teknisyenin, ülke genelinde hızla TTB montajı çalışmaları gerçekleştirdiği belirtildi. Bugün itibarıyla sipariş verilen TTB sayısının 1,1 milyonu bulduğu, UTTS’ye kayıtlı akaryakıt istasyonunun sayısının ise 4000 seviyesinde olduğu aktarıldı. UTTS kapsamındaki TTB’lerin, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yerli yazılımlarla programlandığı ifade edildi. Aynı zamanda, toplanan tüm verilerin Türkiye’deki veri merkezlerinde güvenli bir şekilde muhafaza edildiği ve sadece bakanlık dışında üç yerli firmanın bu donanımları üretip satma konusunda yetkilendirildiği bilgisi verildi.

TTB’lerde kullanılan çiplerin, TC pasaportu ve kimlik kartı gibi resmi belgelerin üretiminde Darphane tarafından güvenli bir şekilde kullanıldığına dikkat çekildi. Ayrıca, bu çiplerin çeşitli amaçlar için arabaların birçok bileşeninde de yer aldığını belirtildi. UTTS kapsamında ihtiyaç duyulan çiplerin, Hollanda menşeli NXP firması tarafından sağlandığı ve çiplerin yazılım ve güvenlik unsurlarının ise Darphane’nin bilgi birikimi ile yerli olarak geliştirildiği ifade edildi. Hükümet yetkilileri,