Bilim insanları tarafından evde kullanım için geliştirilen bir cihaz, ilaç ve terapiye yanıt vermeyen depresyon vakalarında faydalı olabileceği belirlendi.
Araştırmacılar, “yüzücü bonesi” benzeri cihazın depresyon üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla ağır depresyon tanısı almış 174 kişi üzerinde test gerçekleştirdi.
Cihazın, depresyondaki bireylerde daha az aktif olan ve beynin karar verme süreçleriyle ilişkili bölgesine zayıf elektrik akımları gönderdiği tespit edildi. Cihazın 10 hafta boyunca düzenli kullanımı sonucunda katılımcıların depresif semptomlarında “belirgin bir azalma” gözlemlendi.
Klinik çalışmada, katılımcılar iki ayrı gruba ayrıldı. Tedavi grubundaki denekler, cihazı ilk 3 hafta boyunca haftada 5 kez, sonrasında ise 7 hafta boyunca haftada 3 kez, 30 dakikalık seanslar halinde kullandı. Kontrol grubundaki bireyler ise seans öncesinde sadece kısa bir akım darbesi veren ve aynı hissi taklit eden sahte bir kulaklık taktı.
Araştırma sonucunda, geliştirilen cihazı kullanan katılımcıların depresyon belirtilerinin kontrol grubuna kıyasla yaklaşık yüzde 58 daha fazla azaldığı rapor edildi.
Bilim insanları, bu cihazın, standart tedavi yöntemleri ve psikoterapiye yanıt vermeyen bireylerin üçte birinden fazlası için büyük bir yenilik olabileceğini belirtti.
Araştırmanın bulguları, “Nature Medicine” dergisinde yayımlandı.