NASA’nın 30 yıl önce gerçekleştirdiği Magellan görevi sırasında elde edilen verilerin yeniden incelenmesi, Venüs’ün beklenenden daha fazla jeolojik aktiviteye sahip olabileceğine dair dikkat çekici bulgular sağladı.
Araştırmacılar, gezegenin yüzeyindeki büyük dairesel yapılar olan “koronalar” üzerinde yaptıkları incelemelerde olası tektonik aktivite izleri tespit ettiler.
VENÜS’ÜN ‘KORONA’ YAPILARI JELOJİK AKTİVITE KAYNAĞI OLARAK KABUL EDİLİYOR
Venüs’teki korona yapıları, yüzeydeki onlardan yüzlerce kilometre ölçekte dairesel biçimlerde görülürken, bu yapıların gezegenin iç kısımlarından yükselen sıcak malzemelerin yüzeye doğru itilmesiyle oluştuğu düşünülmektedir.
Bu dev yapılar, Dünya’nın aksine belirgin tektonik plakalara sahip olmayan Venüs’ün iç dinamikleri hakkında önemli veriler sunmaktadır.
YENİ ÇALIŞMA VENÜS’ÜN KORONALARINDA TEKTONİK AKTİVITE BELİRTİLERİ ORTAYA ÇIKARDI
Science Advances dergisinde yayımlanan araştırma, NASA’nın Magellan görevi verilerine dayanarak analiz edilen 75 koronadan 52’sinin altında sıcak malzeme bulunduğunu ve muhtemel tektonik süreçlerin yaşandığını ortaya koydu.
Çalışmanın başyazarı Gael Cascioli, bu yapının Dünya’nın genç dönemlerinde de var olabileceğini ifade etti.
GELECEKTEKİ VERITAS GÖREVİ VENÜS’ÜN SIRLARINI ORTAYA KOYACAK
Araştırmacılar, Dünya’daki dalma-batma benzeri farklı tektonik süreçlerin veya litosferik damlama gibi olayların, Venüs’teki bazı koronaların etrafında gerçekleşiyor olabileceğini savunuyor.
NASA’nın 2031 yılından önce fırlatılması beklenmeyen VERITAS görevi, yüksek çözünürlüklü yer çekimi verileri sağlayarak bu teorileri test etmek ve Venüs’ün jeolojik yapısını daha iyi anlamak açısından son derece önem taşıyor.