Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm vergi denetim süreçlerinin artık sesli ve görüntülü iletişim dahil olmak üzere elektronik ortama aktarılacağını açıkladı. Bu yenilikle birlikte mükelleflerin zaman ve maliyet açısından büyük avantajlar elde edeceği vurgulandı.
Bakan Şimşek, dijitalleşme sürecini başlattıklarını belirtilerek, vergi uygulamalarında önemli adımlar atıldığını ifade etti.
Ayrıca, gerekli mevzuat düzenlemelerinin de tamamlandığını kaydeden Şimşek, “Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın yürüteceği denetim faaliyetlerinde Bakanlığımız tarafından geliştirilen elektronik sistem araçlarının kullanıma sunulması sağlanarak, kamusal denetim süreçlerinin köklü bir değişim geçirmesi hedefleniyor.” şeklinde konuştu.
MÜKELLEFLER İÇİN ZAMAN VE MALİYETTE KOLAYLIK
Şimşek, defter ve belgelerin sunumu, tutanakların hazırlanması ve görüşmeler gibi vergi işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirileceğini belirtti. “Böylece vergi inceleme süreçleri elektronik platforma taşınacak ve tutanaklar sesli ve görüntülü iletişimle alınacak.” ifadesini kullandı.
“BU SÜREÇ ‘İZAHA DAVET’İ DE KAPSAYACAK”
Dönüşüm sürecinin devam edeceğini vurgulayan Şimşek, yeni düzenlemelerin izaha davet, rapor değerlendirme komisyonu işlemleri ve gönüllü uyum gibi pek çok kamusal hizmetin elektronik ortama taşınmasının ilk adımını oluşturduğunu belirtti.
TUTANAKLAR ARTIK ELEKTRONİK ORTAMDA
Bakan Şimşek, kamusal hizmetlerde mükellefler ile Bakanlık personelinin fiziksel olarak bir araya geldiği ve tutanakların kağıt ortamında düzenlendiği süreçlerin tamamının elektronik ortama aktarılacağını hatırlattı. “Bu dönüşümle sadece vergi incelemeleri değil, diğer hizmetler de elektronik ortamda yürütülecek.” değerlendirmesinde bulundu.
“MÜKELLEFLER İÇİN MALİYET AZALTILACAK”
Temel hedefin mükellefler için denetim maliyetlerini azaltmak ve her kesimden iş çevresine kamusal hizmetlerin sunumunu kolaylaştırmak olduğunu ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:
Elektronik süreçler, mükelleflerin işlerini kolaylaştırıyor. Vergi ile ilgili işlemler birkaç ekranda çözülerek, mükelleflerin kendi işlerine daha fazla odaklanmalarına imkan tanımaktadır. Ayrıca, dijital dönüşümle ölçülen tasarruf hedefinin arkasında kamusal yüklerin düşürülmesi, konaklama, ulaşım ve iletişim giderlerinin azalması bulunmaktadır.