Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Arnavutluk’ta gerçekleştirilen Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi öncesi önemli değerlendirmelerde bulundu. Bu zirve, AB üyesi ülkelerle birlik dışındaki Avrupa ülkeleri arasında bir platform oluşturma amacı taşımaktadır.
Von der Leyen, Avrupa Siyasi Topluluğu’nun Rusya-Ukrayna savaşı sürecinde kurulduğunu hatırlatarak, bu oluşumun Avrupa kıtasında istikrar sağlamayı hedeflediğini belirtti.
“PUTİN BARIŞ İSTEMİYOR”
Von der Leyen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Türkiye’de Ukrayna ve Rusya arasında gerçekleşebilecek bir toplantı önerdiğini, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky’nin bu toplantıya katılmaya hazır olduğunu ifade ettiğini, ancak Putin’in toplantıya katılmadığını hatırlattı. Bu durumun, Putin’in barış arayışında olmadığını gösterdiğini vurguladı.
YAPTIRIM DEDİ
“Bu yüzden baskıyı artırmalıyız” diyen Von der Leyen, Rusya’ya yönelik yeni bir yaptırım paketi üzerinde çalıştıklarını aktardı.
Yeni yaptırım paketinin, Kuzey Akım 1 ve 2’ye yönelik kısıtlamaları, Rusya’nın gölge filosundan daha fazla geminin listelenmesini, petrol fiyat sınırının düşürülmesi ve Rus finans sektörüne ek yaptırımları içereceğini belirtildi.
AB’nin önceliğinin barış olduğunu ifade eden Von der Leyen, bu sebeple Putin’e yönelik baskının artırılması gerektiğine dikkat çekti.
16 YAPTIRIM PAKETİ YÜRÜRLÜĞE KONULDU
Savaş nedeniyle AB, Rusya’ya karşı toplamda 16 yaptırım paketini devreye aldı. Bu bağlamda, Rusya’ya; ticaret, finans, enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, lüks ürünler ile altın ve elmas gibi geniş bir kapsamda kısıtlamalar uygulanmaya başlandı.
Deniz yoluyla taşınan ham petrol ve bazı petrol ürünlerinin AB’ye girişinin yasaklanması, bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılması ve birçok medya kuruluşunun faaliyetlerinin askıya alınması, uygulanan yaptırımlar arasında yer almaktadır.
AB’nin yaptırım listesinde, 2 binden fazla kişi ve kurum bulunmaktadır.