TBMM Yangın Araştırma Komisyonu Toplandı
TBMM Kartalkaya’da bir otelde meydana gelen yangını incelemek amacıyla kurulan araştırma komisyonu, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok başkanlığında toplandı. Bu toplantıya Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ile birlikte Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Gülden Özaydın da katıldı. Toplantının amacı, yangının ardından bölgedeki durumu değerlendirerek sorumlulukları belirlemekti. Komisyon, Bolu Belediyesi yetkililerini dinlerken, yangın araştırmasının süresi de uzatıldı. 18 Şubat 2025’te başlayan komisyonun, araştırmalarının 3 ay içinde tamamlanamadığı gerekçesiyle yeni bir ay uzatıldığı belirtildi.
Tanju Özcan’ın Açıklamaları
Yangın faciası sonrası Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, olayın acı boyutunu vurgulayarak, “Oradaki acılara bizzat şahit oldum. 78 cenazeyi tek tek gördüm” şeklinde konuştu. Özcan, yangının meydana geldiği otelin inşaat ruhsatı ve diğer izinlerinin Bolu Belediyesi tarafından verilmediğini, bu yetkilerin İl Özel İdaresi’nde olduğunu ifade etti. “Bu otelin ruhsatlarını veren İl Özel İdare. Bizim burasıyla ilgili herhangi bir denetim yetkimiz yok” dedi. Yapı kullanım onayı ve işletme ruhsatının da İl Özel İdare tarafından verildiğini belirten Özcan, sadece yangın uygunluk raporları konusunda incelemeler yapma yetkilerinin bulunduğunu açıkladı.
Denetim Yetkileri ve Sorumluluklar
Özcan, konuşmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yangın güvenliği konusundaki sorumluluğuna da değindi. Bu bağlamda, Turizm Teşvik Kanunu’nun belirli maddeleri üzerinde durarak, “Yangın uygunluk belgeleri ile ilgili denetim yetkisi de Bakanlığı’na aittir. Turizm belgesi verilen otellerin denetimi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na aittir” şeklinde ifadeler kullandı. Yangının meydana geldiği otelin, turizm sertifikası almış olduğunu söyledikten sonra, bu sertifikanın da güvenlik tedbirleri içermesi gerektiğini hatırlattı.
70 Metrekarelik Alan Üzerine Tartışmalar
İnşa edilmiş olan otelin dışındaki 70 metrekarelik bir alana yönelik durumu da açıklayan özcan, “Bu alan otelden ayrı bir işletme olarak görülüyor ve farklı ruhsat talepleri gerektiriyor” dedi. Özcan, böyle bir alan için yangın uygunluk belgelerinin farklılık gösterdiğini, her iş yerinin kendine has özellikleri olduğuna dikkat çekti. Yangın güvenliği açısından bu farklılıkların önemine vurgu yaptı.
Exikliklerin Giderilmesi İçin Adımlar
Yangın olayının ardından, Bolu Belediyesi içerisinde yeni yangın güvenliği komisyonları kurulduğunu belirten Özcan, rutin incelemelerin artırıldığını duyurdu. Her yıl yangın uygunluk belgelerinin gözden geçirilmesine yönelik zorunluluk getirildiğini açıkladı. Özcan ayrıca, yapılan bu incelemelerde eksikliklerin hızla tespit edilerek kamuoyuna ilan edileceğini kaydetti. “Bolu, yangına karşı en güvenli otellerin bulunduğu bir yer olma hedefindeyiz” diyerek geleceğe yönelik bir vizyon çizdi.
Bolu’daki yangın sonrasında ortaya çıkan gelişmeler, yerel yönetimlerin yangın güvenliği konusundaki sorumluluklarının nesnel bir değerlendirmesini yapmak açısından kritik bir önem taşımaktadır.