“`html
TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu ve Eğitim Etkinliği
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, “Düşünen Makineler, Değişen Dünyalar” temasıyla düzenlenen yapay zeka etkinliğinde Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) öğrencileri ile bir araya geldi. Bu etkinlik, Yabancı Diller Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilirken, moderatörlüğünü Doç. Dr. Emre Çimen üstlendi. Etkinlikte ayrıca Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serkan Günal, Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aras Bozkurt ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden (ESOGÜ) Prof. Dr. Ahmet Yazıcı da konuşmacı olarak yer aldı.
Yapay Zeka ve Türkiye’nin Fırsatları
Fatih Dönmez, yapay zeka ve uygulama alanlarını içeren bir sunum gerçekleştirerek, bu teknolojinin avantajları ve dezavantajları üzerinde durdu. Yapay zeka kaynaklarının Türkçede yeterince yaygın olmadığını belirten Dönmez, “Neredeyse sonsuz birçok veriyi üretmeye imkanımız olacak. Eğitimde kişiselleştirilmiş eğitimler olacak. İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik ile mücadelede yapay zeka sayesinde daha hızlı olmamız mümkün. Özellikle sağlık alanında tanı, teşhis ve tedavi yöntemlerinde bu teknolojiyi daha sık göreceğiz. Bu bağlamda Türkiye’de çeşitli fırsatlar yeralacak” dedi.
Türkiye’nin Hedefleri ve Yapay Zeka Stratejisi
Dönmez, Türkiye’de yapay zeka alanındaki gelişmelerin henüz istenilen seviyede olmadığını ifade etti. Ülkenin bu alandaki stratejilerinden bahseden Dönmez, önümüzdeki 5 yıllık süreçte yapay zeka alanında bir stratejik plan belirlendiğini ve yapay zeka uzmanları yetiştirmek amacıyla çeşitli çalışmaların yapılacağını açıkladı. “Burada kamu kurumları, özel sektör kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin katkılarıyla çok paydaşlı bir toplantı gerçekleşti. Bu toplantıda öncelikler belirlendi. Yapay zeka uzmanı yetiştirmek konusunda çalışmalar yapılacak. Belki üniversitemiz de bu konu üzerinde duracak. Çünkü insan kaynağına ihtiyacımız var” diye belirtti.
İstihdam Hedefleri ve Araştırma Fırsatları
Fatih Dönmez ayrıca, yapay zeka alanındaki istihdamı arttırma hedefinin 50 bin kişi olduğunu vurguladı. “Araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklememiz gerekiyor. Kaliteli verilere ve uygun teknik altyapıya ulaşmak şart. Standart veri kalitesi son derece önemli. Yerel ve uluslararası iş birliklerini güçlendirmemiz ve sosyo-ekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeler yapmamız gerekecek” ifadelerini kullandı.
Global Yapay Zeka Endeksi
Dönmez, Türkiye’nin yapay zeka alanındaki mevcut durumunu değerlendirerek, “Farklı kurumların bu konuda araştırmaları var. Açıkçası durum iç açıcı değil. Tortoise Medya’nın 2024 Global Yapay Zeka Endeksi’ne göre, Türkiye 183 ülke arasında 34. sırada yer alıyor. Bir başka çalışma ise bizi 49. sırada gösteriyor. Bizim hedefimiz ise ilk 20’ye girmek” sözleriyle bilim ve teknoloji alanındaki hedeflerini vurguladı.
“`