USD39,73
%0.16
EURO45,88
%0.20
BIST9.203,37
%1.11
Petrol77,01
%-2.33
GR. ALTIN4.297,56
%0.15
BTC4.118.791,17
%-0.71
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yaşar Kemal: Doğanın ve Halk Kültürünün Evrensel Sesi Kadirli’de Anıldı!

Yaşar Kemal: Doğanın ve Halk Kültürünün Evrensel Sesi Kadirli’de Anıldı!

Kadirli'de düzenlenen panelde, Yaşar Kemal'in eserleri ve kültürel mirası üzerine konuşmalar yapıldı, müze ve sergi ziyaret edildi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadirli Belediye Başkanı Mustafa Mert Olcar ve Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban’ın açış konuşmalarıyla başlayan “Yaşar Kemal: Türkiye’nin Evrensel Yazarı” başlıklı panel, yazar Feridun Andaç’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panele Doç. Dr. Cihan Erdönmez, halk bilimci Metin Turan ve yazar, eleştirmen Ayşegül Tözeren katıldı.

Panelde, Yaşar Kemal’in eserlerinde doğa-insan ilişkisi ele alındı. Prof. Dr. Orhan Öztürk’ün “Özerk Benlik Kul Benlik” kitabına atıfta bulunan Erdönmez, “Yaşar Kemal, doğduğu kültürün tüm renk, tat ve kokularını evrensel bir yazar olmanın ustalığıyla eserlerine taşımıştır.” ifadesini kullandı. Halk bilimci ve şair Metin Turan ise Yaşar Kemal’in halk kültüründen nasıl beslendiğini, eserlerinden örneklerle açıkladı. Turan, “Toplumun belleği halk kültürüdür ve onu evrensele taşıyan Yaşar Kemal, Türkiye’nin belleğidir. Türkiye’deki ilk ağıtlar kitabını 1943 yılında o derlemiştir.” diyerek halk edebiyatındaki yerini vurguladı.

Yazar ve eleştirmen Ayşegül Tözeren, Yaşar Kemal’in halkın kalkınmasında teknolojinin doğru kullanımının önemine dikkat çekti. Feridun Andaç da, “Hemşerilerine Yaşar Kemal’i tanıtacak olan eserleridir.” diyerek Kadirli’de Yaşar Kemal Kütüphanesi’nin bir an önce açılmasının gerekliliğini dile getirdi.

Panelin ardından, Yaşar Kemal’in eserlerinden esinlenerek hazırlanan Kadirli halk kültürü tarihini belgeleyen Kent Müzesi ve müzede açılan Yaşar Kemal Fotoğraf Sergisi ziyaret edildi.

Kadirli buluşmasının ardından, 6 Ekim’de düzenlenen Hemite Yaşar Kemal Kültür Evi’ndeki anmaya CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katıldı. Hemitelilere seslenen Özel, anı defterine “Yaşar Kemal’in kitaplarında anlattığı doğduğu bu köyün tüm dünya tarafından bilinen, ziyaret edilen bir merkez olması hepimizin sorumluluğudur.” yazdı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Yaşar Kemal Vakfı ve Tarsus Antik Sahaf işbirliğiyle düzenlenen 3. Mersin Yaşar Kemal Sanat Günleri çerçevesinde, “Gençlerle Höyükteki Nar Ağaçına Yolculuk” başlıklı bir panel gerçekleştirilecektir. Yazar Feridun Andaç ve Doç. Dr. Cihan Erdönmez’in konuşmacı olarak yer alacağı panel, 8 Ekim Pazartesi günü saat 16.30’da Yenişehir Belediyesi Konferans Salonu’nda, Mithat Delioğlu tarafından yönetilecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yaşar Kemal: Doğanın ve Halk Kültürünün Evrensel Sesi Kadirli’de Anıldı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!