USD39,02
%0.18
EURO44,52
%0.45
BIST9.356,04
%-1.26
Petrol64,61
%0.62
GR. ALTIN4.199,37
%-0.11
BTC4.260.159,61
%1.17
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yavuz Top: Halk Müziğinin İkonik İsimlerinden Biri

Yavuz Top: Halk Müziğinin İkonik İsimlerinden Biri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yavuz Top, 1970’li ve 1980’li yıllarda bağlama çalmaya heves eden gençlerin idolü haline gelmiş bir TRT sanatçısıdır. O dönemlerde tam gün yayınlar henüz başlamamışken, siyah-beyaz televizyonların açılış saatleri öncesinde Arif Sağ ile birlikte gerçekleştirdiği enstrümantal halk ezgileri, o dönemin gençlerinin aklında derin izler bırakmıştır. Yavuz Top, 17 yaşında TRT’ye girerek, yıllar boyunca kurumun repertuvarına hala dillerde olan birçok eser kazandırmayı başarmıştır.

1980’li yıllarda halk müziğinde yaptığı reformist çalışmalar ile öne çıkan Yavuz Top, çoksesli halk müziği orkestrası kurmuş ve halk müziğinde yaylı sazların atası olan ıklığı geliştirerek bu alana viyolenseli ve halk müziği kontrbasını kazandırmıştır. Bu yenilikler dönemin otorite isimlerinden tepki alsa da, zamanla halk müziği için gerekli olduğu anlaşılmıştır. Yavuz Top’un katkıları, hem piyasa hem de TRT orkestralarında kendine sağlam bir yer edinmiştir.

TRT’den sonra İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Müziği Konservatuvarı’nda dört yıl boyunca hocalık yapmış ve ardından kendi dershanesini açarak, konservatuvara giremeyen pek çok öğrenciye birikimlerini aktarabilmiştir. Kendi alanında bir ilki temsil eden bu dershane, bağlama öğrenmek isteyenler için geleneksel usta-çırak ilişkisini modern bir eğitim modeli ile harmanlamıştır. Yavuz Top’un öğrenci yetiştirdiği bu okuldan, günümüzde halk müziğinde tanınmış birçok isim çıkmıştır.

Yavuz Top, 1980’li yılların sonlarında Harbiye As Sineması’nda verdiği ilk konserle sanatında yeni bir çığır açmıştır. Bu konserinde dinleyiciye sunduğu “Korkmirem”, “İpek Mendil Dane Dane”, “Kime de Kin Ettin”, “Senden midir Benden midir”, “Hasretin Beni Hasta Eyledi” ve “Kâtipler Oturmuş Derdimi Yazar” gibi eserler, uzun yıllar boyunca birçok sanatçı tarafından yorumlanmış ve dinlenmiştir.

Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Muhlis Akarsu ile birlikte gerçekleştirdiği “Muhabbet” albümlerinde yer alan deyişler, Yavuz Top’un türkü formunda bestecilik yeteneğini de gözler önüne sermektedir. Zamanla yaptığı eserler, toplumun müzik dağarcığında önemli bir yer edinmiş; “Ne Hacıyız Ne Hocayız”, “Bugün Seyre Çıkmış Hublar Sultanı”, “Ervah-ı Ezelde”, “Yâr Demedin”, “Cihan Var Olmadan”, “Kalenderim Kalenderim” ve “Derdim Çoktur Kime Yanam Derdimi” gibi eserler hatırlanmaktadır.

Yavuz Top, müzik kariyerinde yalnızca bir bağlama ustası değil, aynı zamanda bir besteci, söz yazarı ve aranjör olmanın yanında, altı film müziği de yapmıştır. Yönetmen Erden Kıral’ın “Bereketli Topraklar Üzerinde” ve Zeki Ökten’in “Düşman” gibi filmlerinin müziklerini Arif Sağ ile birlikte oluşturmuş; ayrıca “Hasan Boğuldu”, “Hasan Dağı”, “Zalim Avcı” ve “Güneşe Köprü” gibi projeleri de müziğiyle desteklemiştir. Timur Selçuk yönetimindeki Devlet Senfoni Orkestrası ile ilk konser veren sanatçı olarak da hatırlanmaktadır.

Mizahı eserlerinde de yansıtan Yavuz Top, hiciv ustası şair Mirza Alekber Sabir’in eserlerinden parçalar bestelemiş ve Yıldız Tilbe ile birlikte seslendirdikleri “Yeme Yeme” adlı eserinde de bu mizahi yaklaşımını ortaya koymuştur.

Sonuç olarak, Yavuz Top sadece bir sanatçı değil, aynı zamanda ilkeli bir duruş sergileyen, sazını ustalıkla çalan ve aydın bir sanat adamı olan bir isimdir. Bugüne kadar halk müziğine yaptığı katkılar ve genç sanatçılara sağladığı eğitimlerle Türk müziğinin önemli figürlerinden biri haline gelmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yavuz Top: Halk Müziğinin İkonik İsimlerinden Biri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!