Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Turnalı Yaylası’nda yürüyüş yapan 57 yaşındaki Murat Şahin, aniden rahatsızlanarak kalp krizi geçirdi. Arkadaşları hemen 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım talebinde bulundu.
Olay yerine gelen ilk müdahale, Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Akyüz ile yapılan görüntülü görüşme aracılığıyla gerçekleştirildi. Akyüz’ün yönlendirmeleri doğrultusunda Şahin’in arkadaşları, kalp masajı yapmaya başladı.
Durumun ciddiyeti dikkate alınarak olay yerine bir ambulans helikopter yönlendirildi. Zamanla yarışıldığı o anlarda, Şahin, 30 dakikayı geçmeyen bir hava yolculuğunun ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi’ne ulaştırıldı. Burada acil anjiyo uygulaması yapılarak tıkalı kalp damarı açıldı ve zamanında müdahale ile hayata döndü.
“DAKİKALAR İÇERİSİNDE DAMARIN AÇILMASI GEREKEBİLİR”
KTÜ Farabi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mürsel Şahin, hastanın yayla yürüyüşü sırasında kalp krizi geçirdiğini belirtti. Şahin, “Ciddi bir göğüs ağrısı yaşadığı anlaşılıyor. Muhtemelen tansiyonu ve nabzı düşmeye başlamış. O anlarda bilinci de bulanıklaşmış durumda.” dedi. Arkadaşlarının Ali Rıza Akyüz hocasına ulaşarak yapılması gerekenleri öğrendiğini ve 112’yi aradıklarını ifade etti.
Yüksek rakımlı bölgelerde en yakın anjiyo merkezinin şehir merkezinde olduğunu vurgulayan Şahin, kara yoluyla ulaşımın zaman kaybına yol açacağını ifade etti. “Kalp krizinde dakikalar bile hayati önem taşıyor. Neyse ki ambulans helikopter aracılığıyla hasta doğrudan hastaneye ulaştırıldı.” diye ekledi.
Hasta hastaneye ulaştığında durumunun kritik olduğunu aktaran Doç. Dr. Şahin, “Nabız ve tansiyon ciddi anlamda düşmüştü. Acil olarak anjiyoya aldık. Sağ koroner arter tamamen tıkalıydı ve müdahale ile damarı açtık. Ardından durumu hızla düzeldi.” şeklinde konuştu.
“GÖĞÜS AĞRISI ASLA HAFİFE ALINMAMALI”
Göğüs ağrısının kalp krizi belirtisi olabileceğini hatırlatan Doç. Dr. Şahin, “İnsanlar bu ağrıyı ilk yaşadıklarında genellikle önemsemiyorlar. Oysa zaman çok kritik. En kısa sürede 112’yi arayarak sağlık ekibi ile hastaneye ulaşmak hayati önem taşıyor. Kendi imkanlarıyla gitme çabası büyük bir risk barındırıyor.” uyarısı yaptı.
Ambulans helikopter uygulamasının önemine de değinen Şahin, “Bu sistem sayesinde belki de hasta hayatta kaldı. Krizin çok daha ağır sonuçlar doğurmasının önüne geçilmiş oldu.” dedi.
“GÖZÜMÜ YOĞUN BAKIMDA AÇTIM”
Olayın kahramanı olan Murat Şahin, yayla yürüyüşünde aniden kötüleştiğini belirterek, “Öncesinde bazı belirtilerim vardı ama kalp krizi yaşayacağımı hiç düşünmemiştim. 10 dakika dinlendim ama sonra tüm hayati fonksiyonlarım sanki durdu. Arkadaşlarım, hemen Prof. Dr. Ali Rıza Akyüz ile irtibata geçerek bana müdahale ettiler.” dedi.
Yaşananların ardından hiçbir şey hatırlamadığını ifade eden Şahin, “Gözümü yoğun bakımda açtım. Anjiyo olmuşum, hastaneye nasıl geldiğimi bile bilmiyordum. Yalnızca üzerimdeki çarşafın Farabi Hastanesi yazısını gördüm.” diye konuştu.
Sağlığına kavuştuğunu dile getiren Şahin, “O yayladaki müdahale, helikopterin zamanında gelişi ve doktorlarımızın hızlı, profesyonel yaklaşımı bir araya gelince yeniden doğmuş gibiyim. Devletimize ve sağlık çalışanlarımıza minnettarım.” ifadelerini kullandı.