USD39,10
%0.04
EURO44,46
%0.52
BIST9.356,04
%-1.26
Petrol64,78
%0.53
GR. ALTIN4.202,26
%1.92
BTC4.193.518,90
%-1.69
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Yeni Koruma Planı ile İnsanların Geleceği Daha Güvenli: Bilim İnsanları, Dünya’yı Soğutmak İçin Arjantin Büyüklüğünde Bir ‘Şemsiye’ Fırlatıyor!

Yeni Koruma Planı ile İnsanların Geleceği Daha Güvenli: Bilim İnsanları, Dünya’yı Soğutmak İçin Arjantin Büyüklüğünde Bir ‘Şemsiye’ Fırlatıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gezegenimizdeki iklim değişikliği ile mücadele etmek amacıyla, bilim insanları güneş ışınlarını engellemeyi amaçlayan bir proje geliştiriyorlar. Bu projeye göre, Dünya’dan 14 milyon kilometre uzaklıkta 1.6 milyon kilometrekarelik gölgeleme yaparak, dünya sıcaklığını iki yıl içinde 1.5 derece düşürmeyi hedefliyorlar. Bu fikir İsrailli araştırmacılar tarafından geliştirilmiş ve 2027 yılına kadar gerçekleşebileceği öngörülmektedir. Bunun için 20 milyon doların üzerinde bir bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır.

Proje, güneş enerjisiyle çalışan bir gemiye sabitlenen hafif güneş yelkenlerinden oluşacak. Ekip, yenilik için kullanılacak malzeme seti hakkında net bir bilgi vermezken, devasa gölgelik esnek olacak ve ekibin onu ilk Lagrange noktasına (L1) götürecek bir aracın içine katlamasına imkan verecektir. Lagrange noktası, gezegenin dev bir kısmının sürekli olarak gölgelenmesine olanak tanıyan Güneş ve Dünya gibi iki cisimden oluşan bir sistemin çekim kuvvetlerinin, gelişmiş çekim ve itmeyi birleştirdiği bir konum olarak bilinir.

İsrail tasarımının trilyonlara ulaşması beklenen maliyet nedeniyle eleştirilere de hedef olmaktadır. Projeye karşı çıkanlar, projenin maliyetinin yüksek olacağını ve zamanında uygulanamayacağını ifade etmişlerdir. Ayrıca, güneş fırtınaları veya asteroitlerin kalkana zarar verebileceği ve kalkanın ani ısınmayla karşı karşıya kalabileceği de öne sürülmüştür. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Planetary Sunshade Foundation’ın genel müdürü Morgan Goodwin, uzay yolculuklarının düşen maliyetleri nedeniyle gölgenin gelecekte bir olasılık olduğunu belirtmiştir.

Sonuç olarak, geliştirilen ‘Cool Earth’ adlı proje potansiyel risk ve maliyetleri nedeniyle tartışmalı bir proje olmaya devam etmektedir. Bu projenin uygulanabilir ve başarılı olup olmadığı ise zamanla netlik kazanacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yeni Koruma Planı ile İnsanların Geleceği Daha Güvenli: Bilim İnsanları, Dünya’yı Soğutmak İçin Arjantin Büyüklüğünde Bir ‘Şemsiye’ Fırlatıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!