Çin’in istihbarat teşkilatına bağlı Devlet Güvenliği Bakanlığı, ülkenin uzay programının yabancı ajanlar tarafından hedef alındığına ve bu ajanların yerli bilim insanlarından önemli bilgiler sızdırmaya çalıştığına dair vatandaşları uyardı.

Bakanlık, WeChat üzerinden yaptığı açıklamada, bazı ülkelerin Çin’in en güncel araştırma bulgularını, araştırmacıları ikna veya zorlama yöntemleriyle elde etmek amacıyla faaliyet yürüttüğünü belirtti.

Söz konusu paylaşımda, bahsi geçen ülkelerin isimleri veya diğer detaylar verilmezken, Çinli ulusal güvenlik birimlerinin bu tür vakaları soruşturduğu ve “Çin aleyhine istihbarat faaliyetleri yürüten yabancı kuruluşların cüretine etkili bir şekilde karşılık verildiği” ifade edildi.

Yabancı istihbarat ajanslarının, son dönemlerde yüksek hassasiyetli uzaktan algılama uydularını bilgi hırsızlığı için kullandıkları vurgulandı. Uzay güvenliğinin, bir ülkenin geleceği ve kalkınması açısından “anahtar strateji” olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, uzay güvenliğinin ulusal güvenliğin kritik bir bileşeni olarak tanımlandığı ve ülkenin uzay varlıklarının, doğal koşullar ile insan faaliyetlerinden kaynaklanan tehditlere karşı korunması gerektiği ifade edildi.

Çin, uzay yarışında önemli adımlar atarak, uluslararası alanda hızlı bir şekilde güçleniyor. Ülke, son yıllarda Dünya yörüngesinde kendi uzay istasyonunu kurmuş, Ay ve Mars keşif görevleri gerçekleştirmiştir.

Soğuk Savaş döneminin uzay yarışında Çin başlangıçta çok görünür olmamakla birlikte, bu yüzyılda giriştiği çabalarla rekabeti daha da ileri taşımayı amaçlıyor. Amacı, uzaya dair gelişmelerde lider konuma yükselmek.

Son 20 yıl içinde ürettiği uydu, roket ve keşif araçları ile kendi kendine yetebilen bir uzay programı geliştiren Çin, insanlı uzay seyahatlerindeki ilerlemeleriyle ABD ve Rusya’nın yanında üçüncü büyük güç olma yolunda ilerliyor.

Ülkenin hedefleri arasında, Dünya yörüngesinde inşa edilen Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu yanı sıra, Ay’da bir uluslararası araştırma üssü kurmak ve uzay araştırmalarını daha geniş alanlara yaymak bulunuyor.

Çin, neredeyse her hafta yeni uydular fırlatarak yörüngedeki altyapısını güçlendiriyor. Bunun yanı sıra, ABD’nin Küresel Konumlama Sistemi’ne alternatif BeiDou konumlama sistemini geliştirmekle beraber, uzaktan algılama özellikli uydular ve iletişim için uydu ağları oluşturma çalışmalarını sürdürüyor.

Geçtiğimiz hafta yayımlanan uzay programı stratejisine göre, Çin’in 2050 yılı itibarıyla uzay bilimleri alanında ABD’yi geride bırakmayı amaçladığı duyuruldu.

Kaynak: AA