Bilim insanları, Mars ve Jüpiter arasında bulunan Asteroit Kuşağı’ndaki cüce gezegen Ceres’in “yaşanabilir ortam” barındırabileceğine dair yeni bir keşif gerçekleştirdi.
Invers.com’un haberine göre, araştırmalar sonucunda cüce gezegen Ceres’teki bir okyanusta, yaşam için hayati öneme sahip bazı organik bileşenlerin oluşmuş olabileceği tespit edildi. Ceres, asteroit kuşağındaki en büyük gök cismi olarak dikkat çekiyor ve tuz ile hidrokarbonlar içeren bir buz yüzeyinin altında tuzlu su okyanusları barındırıyor. Ceres’te yer alan “Ernutet” kraterinin çevresinde, yüzlerce kilometrekarelik alana yayılan alifatik organik kimyasallar keşfedildi.
Araştırmaya göre, bu kraterde bulunan alifatik bileşenlerin, uzaydaki radyasyon etkisi nedeniyle hızla yok olduğu, bu yüzden yüzeye nispeten yakın bir geçmişte çıkmış olabileceği kaydedildi.
LABORATUVARDA CÜCE GEZEGENDEKİ KİMYASALLAR ÜZERİNDE ÇALIŞILDI
İtalya Ulusal Astrofizik Enstitüsü’nde gezegen bilimci olarak görev yapan Prof. Dr. Maria Cristina De Sanctis liderliğindeki ekip, NASA’nın 2012 yılındaki “Dawn Görevi” doğrultusunda elde edilen verileri kullanarak laboratuvar ortamında Ceres’e benzer kimyasal karışımlar üretti.
Ernutet Krateri çevresindeki alifatik organikleri içeren karışım, organik molekülleri bozmak amacıyla güçlü ultraviyole ışınları ve hızlı hareket eden iyonlarla bombardımana tutuldu. Bu süreçte organik bileşenlerin çözünme süresi incelenerek, Ceres’in yüzeyinde ne kadar süre bulunmuş olabileceği belirlenmeye çalışıldı.
ORGANİK BİLEŞENLER MUHTEMELEN SON 10 MİLYON YIL İÇİNDE OLUŞTU
Deney sonucunda, alifatik bileşiklerin azami koruma sağlayan kil benzeri maddelerle birleşmiş olsa da radyasyona karşı dayanıklı olmadığı ortaya çıktı. Bu bulgu, Ernutet Krateri çevresindeki hidrokarbonların yaklaşık 10 milyon yıl içerisinde oluşmuş olabileceğini gösterdi.
Yapılan simülasyonlar, organik moleküllerin kuyruklu yıldızlar ya da daha küçük asteroitler tarafından sağlanmadığını, dolayısıyla Ceres’in derinliklerinde meydana gelmiş olabileceğini ileri sürdü. Böylece Ceres’in jeolojik yapısının, organik bileşenleri oldukça yakın bir geçmişte oluşturduğu görüşü benimsendi.
ERNUTET KRATERİ OLASI “YAŞAM BARINDIRAN” BİR ALAN OLABİLİR
De Sanctis ve ekibi, “Ernutet Krateri’nde bulunan organik bileşikler, Ceres’in derin okyanusunun yüz milyonlarca yıl süren varlığı boyunca evrimleşmiş olabilir” açıklamasında bulundu. Kraterin yüzeyinde yer alan organik bileşenlerin, çatlaklardan sızarak veya meteor çarpmaları ve toprak kaymaları gibi etkilerle yüzeye çıkmış olabileceği belirtildi.
Araştırma ekibi, Ceres ve özellikle Ernutet Krateri’nin, potansiyel “yaşam barındırıcı” ya da “yaşamı destekleyen” ortamlar için aday konumda olduğuna dikkati çekti. Çalışma, Science Advances dergisinde yayımlanarak bilim dünyasına sunuldu.