“`html
Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü’nden mezun olan 36 yaşındaki Özbilen, küçük yaşlarında laktoz intoleransı (süt şekerinin sindirilememesi durumu) yaşadığını fark ederek bu konu üzerinde araştırmalara yöneldi. İlk olarak sütten alınacak kalsiyum alternatifleri üzerine düşünmeye başladığında, yumurta kabuğunun kalsiyum kaynağı olarak değerlendirilebileceğini öğrendi. Dolayısıyla, yumurta kabuğundan elde edilebilecek ürünlerle ilgili AR-GE çalışmaları yapmaya karar verdi ve 2018 yılında EGGLİN Gıda Şirketi’ni kurdu.
Özbilen, Ömerli Mahallesi’nde 1050 metrekarelik bir fabrikada, likit yumurta fabrikalarından elde edilen aylık 100 ton atık kabuğu, biyolojik yararlılığı yüksek, protein ve kalsiyum kaynağına dönüştürmeye başladı. Bu süreçte, çeşitli işlemlerden geçirilen yumurta kabukları, özel ekmek ve makarnalar ile takviye edici gıda ürünlerinde kalsiyum ve protein katkı maddesi olarak kullanılmaya başlandı. Bununla birlikte yumurta kabuğundan kalsiyum sitrat ve kalsiyum karbonat üretimine de geçiş yaptı.
Özbilen, iş girişimi ile elde ettiği başarıları pekiştirmek için söz konusu yıl içerisinde, 2024’te Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması’nda “Sıfır Atık Kategorisi” ödülünü kazandı. Türkiye’nin birçok kentine dağıttığı ürünlerin yanı sıra, talep artışı üzerine Fransa üzerinden Avrupa’ya da ihracata başlaması, girişiminin uluslararası bir boyut kazanmasına olanak sağladı.
Şükriye Özbilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’deki likit yumurta üreten fabrikalarda ciddi miktarda yumurta kabuğu atığı oluştuğunu öğrendiğini ve bu durumdan yola çıkarak yumurta kabuklarının değerlendirilmesi gerektiğine inandığını söyledi. İlk başta, likit yumurta fabrikasından bir numune alarak içeriğindeki kalsiyum kaynağını araştırdı. Toz haline getirdiği yumurta kabuğuyla evde makarna yapmayı denedi ve bunu TÜBİTAK’da analiz ettirerek yüksek kalsiyum miktarı aldıklarını öğrendi.
Özbilen, yumurta kabuğundaki kalsiyumun doğallığı ve biyoyararlılığı hakkında bilgi vererek, yumurta kabuklarının sentetik kalsiyumlara göre midede çözülme hızının dört kat daha fazla olduğunu vurguladı. Ayrıca, yumurta zarındaki proteinin, kas ve eklem ağrıları için ağrı kesici ve tedavi edici özelliğe sahip olduğunu belirtti. Almanya, ABD ve Türkiye’de yapılan bilimsel çalışma sonuçlarına göre, yumurta zarından protein üretiminde Avrupa standartlarına ulaşan altı firmadan birisi olduklarını ve üretimlerinin yarısından fazlasını Fransa üzerinden Avrupa’ya ihraç ettiklerini ifade etti.
Özbilen, başlangıçta yumurta kabuğundan elde ettiği kalsiyumu halka tanıtmakta zorluk yaşadığını ve insanların sabahları çöpe attıkları bir besin kaynağının, kalsiyum açısından zengin olduğunu anlatmanın zorluğuna dikkat çekti. Ancak, bilimsel çalışmalar ve makalelerle bu konuyu kanıtlamayı başardıklarını belirtti. Artık cam kavanozlarda paketi ürünlerinin iyi tanındığını ve bilinirliğinin arttığını ifade eden Özbilen, bilinçli tüketicilerin sentetik kalsiyum yerine yumurta kabuğundaki kalsiyumu tercih etmeye başladığını gözlemledi.
Özbilen, fabriakalarında günde ortalama 5 ton hammadde işleyebildiklerini ve genellikle yaşlı bireylerin ürünlerini kullandığını vurgulayarak, kullanıcıların iyi geri dönüşler verdiklerini aktardı.
“`