Yunanistan’da hükümetin dış politika konusundaki tavırları, özellikle insani krizler karşısında artan bir tartışma alanı haline geliyor.
Gazze’de yaşanan son olaylar, bu tartışmaları daha da körükledi.
Yunanistan Parlamentosu Milli Savunma ve Dışişleri Komisyonu’nun son toplantısında, hükümetin Gazze’deki insani durum karşısında sergilediği “sessiz” tutum, muhalefet partilerinin canlı tepkilerini beraberinde getirdi.
“UTANÇ VERİCİ”
Muhalefet temsilcileri, Başbakan Kiryakos Miçotakis ve hükümet sözcüsünün “denge politikası” açıklamalarını eleştirerek bu durumu “utanç verici” olarak tanımladı.
PASOK Milletvekili Dimitris Mancos, yaptığı açıklamada, “Dünya genelindeki demokrasilerden gelen tepkilere karşı Yunanistan’ın sessizliği kabul edilemez.” dedi.
“GÖZLERİMİZİN ÖNÜNDE SOYKIRIM YAŞANIYOR”
Radikal Sol İttifak (SYRIZA) Milletvekili Rena Duru ise, “Gözlerimizin önünde bir soykırım yaşanıyor. Bunu görmezden gelmek utanç verici.” ifadelerini kullandı.
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Milletvekili Diamanto Manolaku, İsrail’in insanlığa karşı suçlar işlediğini belirterek, “Artık yeter. Hükümet bu suçları kınamaktan sürekli kaçınıyor.” diyerek tepki gösterdi ve acilen insani yardım koridorlarının açılması gerektiğine vurgu yaptı.
FİLİSTİN’İ TANIMA ÇAĞRISI
Diğer yandan, KKE Genel Sekreteri Dimitris Kuçumbas, Başbakan Miçotakis’e yazılı bir soru önergesi sunarak, hükümeti Gazze’ye insani yardımların ulaştırılmasına, Yunanistan’ın İsrail ile askeri işbirliğine son vermeye ve 2015 yılında Meclis’in oybirliğiyle aldığı Filistin devletini tanıma kararına uymaya çağırdı.