Temmuz ayında Şirinköy Mahallesi’nde bir şirket 80 adet 2+1 daire yapmak için Aydınlı Sokak’taki boş arazide temel kazma işlemi başlattı. 4. derece sit alanında bulunan boş arazide yetkili şirket zemin etüt çalışması yürüttü.
Yapılan çalışmalarda yer altında tarihi eserlere dair ipuçlarına rastlandı. Şirket yetkilileri durumu Konya Müze Müdürlüğü’ne bildirdi. Kazı alanına Müze Müdürlüğü personelleri gönderildi. Arkeologlar tarafından yapılan incelemelerin ardından bina yapım çalışması durduruldu. Toprağın altında kalan tarihi kalıntıların Bizans dönemine ait kilise olabileceği düşünülüyor. Fresko resim kalıntılarının bulunduğu kazının üzerinden 3 ay geçti.
JEOTEKSTİL ÜRÜNLE KAPLANDI
3 ayın sonunda Koruma Kanunları çerçevesinde kilisenin üstü ilk olarak jeotekstil ürünle kaplandı. Gerekli işlemlerin yapılmasının ardından tarihi kilisenin üzeri toprakla kapatıldı. Mahalle sakinleri ise kapatılan kazı alanını piknik alanı olarak kullanmaya başladı. Kazı alanının piknik alanı olarak kullanıldığını ifade eden Cemal Yılmaz, “Mahallede boş arazi kalmamıştı, şimdi güzel bir piknik alanımız oldu. Ailecek geliyoruz, mangal keyfi yapıyoruz” dedi.
Mahalle sakinlerinden Nazmiye Altın, “1 ay önce kapattılar. Kilisenin üzerine malzeme serdiler, ardından toprakla kapattılar. Koruma altına alacaklarmış” diye konuştu.
Sonuç olarak, tarihi alanlarda yapılacak herhangi bir inşaat çalışması öncesinde arkeolojik incelemelerin titizlikle yapılması ve olası tarihi kalıntıların korunması önemlidir. Devletin ve yetkili kurumların bu konuda daha duyarlı olması gerekmektedir. Aksi takdirde, tarihi mirasımızı kaybetme riski ile karşı karşıya kalabiliriz.