Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, bugün duyurmuş olduğu “Temiz Sanayi Mutabakatı” çerçevesinde, enerji maliyetlerini düşürme, enerji yatırımlarını artırma ve olası enerji krizlerine karşı hazırlıklı olma amacını taşıyan “Makul Fiyatlı Enerji Eylem Planı”nı yayımladı. Bu çalışma ile birlikte, üye ülkeler arasında enerji alanında işbirliğinin artırılması hedefleniyor.
Eylem Planı, AB’nin rekabet gücünü olumsuz etkileyen yüksek enerji fiyatlarına yönelik bir dizi tedbir önerisi içeriyor. Plan kapsamında, AB ile rakip ülkeler arasında enerji fiyatlarındaki farkların azaltılması için çalışmalar yapılacak. Özellikle elektrik fiyatlarının daha uygun hale gelmesi için, enerji faturaları üzerinde şebeke, sistem maliyetleri, vergiler, harçlar ve tedarik maliyetlerine yönelik adımlar atılması öngörülüyor.
Üye ülkelerden, elektrik üzerindeki ulusal vergilerin azaltılması ve tüketicilerin enerji tedarikçilerini daha kolay değiştirebilmelerini sağlayacak adımlar atmaları talep edilecek. Bu bağlamda, perakende elektrik faturaları ile yüksek ve dalgalı gaz fiyatları arasındaki bağı koparmaya yardımcı olacak uzun vadeli tedarik sözleşmelerinin yapılması teşvik edilecek. Ayrıca, enerji sisteminin maliyetlerini yansıtacak şekilde şebeke ücretlerinin düşürülmesi için yeni bir metodoloji geliştirilecektir.
Yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılması ve yaygınlaştırılması da eylem planının önemli bir bileşeni. AB, enerji verimliliği çözümlerinin daha fazla uygulanmasını sağlamak amacıyla Avrupa Yatırım Bankası ile işbirliği yaparak, bu alandaki yatırımların riskini azaltacak garantiler sunmayı planlıyor. Yüksek gaz fiyatlarına karşı da önlemler alınacak; ilgili kurumlar, AB gaz piyasalarına yönelik inceleme ve denetimleri artıracak.
Öte yandan, AB, makul fiyatlı ve güvenilir sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikçileri ile iletişim kurarak, gaz alımında piyasadan gelen talepleri bir araya getirmeyi ve AB’nin toplu satın alma gücünü kullanmayı amaçlıyor. Enerji piyasalarının entegrasyonu da artırılacak; bu sayede fiyat oynaklıklarına karşı daha dayanıklı bir yapı oluşturulması hedefleniyor.
Dijitalleşme ve enerji sektörünün karbondan arındırılması için bir dizi yeni girişim başlatılacak. Enerji arz güvenliğinin öncelikli hale getirilmesi ile birlikte, fiyat istikrarının sağlanması da hedefleniyor. AB enerji güvenliği çerçevesi, siber saldırılar, kritik altyapının sabotajı ve ithalata bağımlılıktan kaynaklanan riskler gibi tehditlere karşı güncellenerek güçlendirilecek.
Üye ülkelere, olası fiyat krizlerinde yoğun saatlerde tüketimi azaltan ve enerji faturalarını kontrol altında tutan önlemler için rehberlik edilecektir. Bu kapsamda alınan tedbirler ile 2025 yılına kadar fosil yakıt ithalatından 45 milyar avro kadar tasarruf sağlanması planlanıyor. Tasarruf miktarının 2030 yılına kadar yıllık 130 milyar avroya, 2040 yılına kadar ise 260 milyar avroya ulaşması öngörülüyor.