AK Parti, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi ve yeşil büyüme vizyonu çerçevesinde sera gazı emisyonlarının azaltılması, çevre şartlarına uygun olan yatırımların desteklenmesi amacıyla kurulması planlanan Türkiye Yeşil Taksonomisinin de yer aldığı ‘İklim Kanunu Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanı Abdullah Güler, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) içerisinde düzenlediği basın toplantısında, partisinin iklim değişikliğiyle mücadeleyi siyaset üstü bir mesele olarak gördüğünü belirtti. Güler, tüm dünyada iklim krizinin etkilerinin arttığını vurguladığı konuşmasında, “İklim Kanunu ile şehirlerimizin iklim şartlarına uyum sürecinin güçlendirilmesi, ekonomimizin olumsuz sonuçlara dirençli hale getirilmesi, sektörlerin uluslararası rekabet gücünün artırılması ve tüm sektörlerde daha temiz ve verimli bir üretim sürecinin oluşturulması amaçlanmaktadır.” ifadesini kullandı.
2053 NET SIFIR EMİSYON HEDEFİ VE YEŞİL BÜYÜME VİZYONU HEDEFLENMEKTEDİR
Güler, bu kanun teklifiyle sıfırdan bir düzenleme yapılmasının planlandığını ve bu teklifle daha az enerjiyle daha verimli üretim sağlanarak yaşanılabilir bir dünya hedeflendiğini dile getirdi. Bu bağlamda, 2053 net sıfır emisyon hedefinin ve yeşil büyüme vizyonunun belirlendiğini aktardı. Teklifte, iklim adaleti, sürdürülebilirlik ve şeffaflık gibi temel ilkelerin de yer aldığını kaydederek, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum sağlamaya yönelik çeşitli düzenlemelerin yapılacağını belirtti.
GELİRLER, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE DESTEKLERİNE AYRILACAK
Yerel sorunların çözüme kavuşturulması için Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları’nın hazırlanacağını belirten Güler, iklim değişikliği mücadelesi için finansman, teknoloji geliştirme ve transferi gibi uygulama araçlarına yer verileceğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye Yeşil Taksonomisi’nin kurulacağını ve bu sistemin çevreci yatırımları belirleyerek uluslararası finans akışlarını destekleyeceğini dile getirdi. 2053 net sıfır emisyon hedefinin en önemli araçlarından biri olan emisyon ticaret sistemi düzenlemesi de teklifin bir parçası olarak sunuldı.
Güler, “Gönüllü karbon piyasalarında yer alan karbon kredilerinin oluşturulması ve uygulamaya geçmesi hakkında hükümler de teklifimizde yer almaktadır. Elde edilen gelirlerin, ‘özel gelir’ olarak yeşil dönüşüm ve iklim değişikliği ile mücadele desteklerine aktarılması da kanun teklifimizde belirtildi.” şeklinde sözlerine ekledi. Ayrıca, teklife “Çatı kanun” yaklaşımının benimsenmesi gerektiği ve önümüzdeki yıllarda güncellenebileceği bilgisini verdi.
TERÖRSÜZ TÜRKİYE HEDEFİ İÇİN HER TÜRLÜ GAYRETİ GÖSTERİYORUZ
Güler, basın toplantısında diğer soruları yanıtlarken, Hür Dava Partisi’nin (HÜDA-PAR) düzenlediği çalıştay ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Hukuk devletinin önemine vurgu yapan Güler, terör ve şiddetin hiçbir şekilde meşrulaştırılamayacağını belirtti. Türkiye’nin insan hakları ve özgürlükleri konusunda duruşunu koruyarak terörsüz bir ülke hedefi için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
SAMİMİ DEĞİLLER
TÜSİAD’ın açıklamalarına da değinen Güler, derneğin kamu güvenliği ve acil durumlar gibi konularla ilgili daha fazla duyarlılık göstermesi gerektiğini belirterek, “TÜSİAD’ın merkezi yakınında yaşanan felaketler, olayı araştırma komisyonu kurmamız gereken konular. Ancak belirli olaylar üzerinden değerlendirme yaparken, diğer felaketleri görmezden gelmek samimiyetsiz bir yaklaşım.” ifadelerini kullandı.
Güler, ülkedeki büyüme ve kalkınma adına herkesin desteğini beklediklerini, bu süreçte işbirliğine açık olduklarını da yineledi. Ayrıca, emekli ikramiyeleri ile ilgili henüz bir çalışma olmadığını belirtti.