USD34,95
%0.15
EURO36,72
%0.29
BIST10.125,46
%0.66
Petrol74,44
%1.4
GR. ALTIN2.986,86
%-0.65
BTC0,000000
%0
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Anayasa Mahkemesi Fiyat İstikrarı Komitesi Kararını Reddetti: İşte Detaylar!

Anayasa Mahkemesi Fiyat İstikrarı Komitesi Kararını Reddetti: İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda, fiyat istikrarının kalıcı olarak sürdürülmesini sağlamak amacıyla 2021’in Haziran ayında Fiyat İstikrarı Komitesi kuruldu. CHP, 7421 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı hükümlerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açtı. Buna karşın Anayasa Mahkemesi, Vergi Usul Kanunu’nda yapılan değişiklikle getirilen Fiyat İstikrarı Komitesinin kuruluşu, üyeleri, görev ve yetkileri ile işleyişini düzenleyen hükümlerin iptal istemini reddetti. Dava dilekçesinde, dava konusu kuralın Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlama yetki ve görevi ile bu kapsamda uygulanacak para politikası araçlarını belirleme yetkisini anlamsız kıldığı, bu itibarla Merkez Bankasının bağımsızlığının ortadan kaldırılması suretiyle yetki belirsizliğine ve karmaşasına yol açtığı belirtilerek, kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürüldü. Anayasa Mahkemesi, düzenlemenin iptal istemini reddetti.

Anayasa Mahkemesi’nin Resmi Gazete’de yayınlanan kararının gerekçesinde, dava konusu kuralla Fiyat İstikrarı Komitesinin kuruluşu, üyeleri, görev ve yetkileri ile işleyişinin düzenlendiği, komitenin fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine ve sürdürülmesine katkı sağlamak amacıyla kurulduğunun hükme bağlandığı aktarıldı. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın gerekçesinde, kurallarla anılan hususların herhangi bir tereddüde yer vermeyecek şekilde açık ve net olarak düzenlendiği gözetildiğinde kuralların belirsiz olduğu söylenemez. Kurallarla fiyat istikrarını tehdit eden unsurlara karşı tedbirlerin alınması ve bunların uygulanması amaçlarına yönelik olarak idari bir birimin kurulmasının hedeflendiği belirtildi. Bu itibarla kuralların kamu yararı dışında başka bir amaç güttüğü söylenemez. Gerekçede, fiyat istikrarının sağlanması hususunda uygulanacak araç ve yönteme ilişkin zorunluluk öngören bir anayasal hükmün bulunmadığı gözetildiğinde komiteye verilen görevin Anayasa’nın 167. maddesiyle öngörülen yükümlülük çerçevesinde kanun koyucunun takdir yetkisi kapsamında kaldığı aktarıldı.

Bu kararla birlikte Fiyat İstikrarı Komitesinin kuruluşu ve işleyişi hakkında belirsizlik ve karmaşa iddiaları yargı tarafından reddedilmiş oldu. Yapılan düzenlemenin fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmeye yönelik olduğu vurgulanarak komitenin fiyat istikrarının sağlanmasına yönelik çeşitli öneriler geliştireceği ve bu yönde tedbirler alınacağı belirtildi. Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla, bu komitenin varlığı ve görevleri mevzuata uygun ve Anayasa’ya aykırı olmadığı kabul edilmiş oldu. Bu sayede hükümetin fiyat istikrarını sağlamak üzere aldığı önlemlerin geçerliliği de yasal süreçten geçmiş ve onaylanmış oldu. Bu bağlamda Fiyat İstikrarı Komitesi, fiyat istikrarının sağlanmasına yönelik önemli bir adım olarak dikkat çekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Anayasa Mahkemesi Fiyat İstikrarı Komitesi Kararını Reddetti: İşte Detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!