Bangladeş’teki geçici hükümet, daha önce 625 olarak belirtilen öğrenci protestolarında hayatını kaybedenlerin sayısını 708 olarak güncelledi.
Dhaka Tribune’in haberine göre, Bangladeş Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine kamuya ait kontenjan ayrılmasının ardından ortaya çıkan protestolarla ilgili olarak, ölenlerin kişisel bilgilerini içeren bir liste yayımladı.
Yayınlanan listeye göre, öğrenci protestolarında hayatını kaybedenlerin sayısı daha önceki rakamlardan önemli bir artışla 708 olarak güncellenmiştir.
Sağlık Bakanlığı, yeni verilerde bir hata bulunması halinde düzeltme, ekleme veya çıkarma yapılabileceğini de açıkladı.
Ayrıca, bakanlıktan yapılan açıklamada, 1400’den fazla ölü olduğu yönündeki iddiaların doğrulanmadığı ve teyit edilmediği vurgulandı.
Bangladeş Sağlık Bakanlığı’nda üst düzey bir yetkili olan Akmal Hüseyin Azad, 11 Eylül’de gerçekleştirdiği açıklamada, öğrenci protestolarında 625 kişinin hayatını kaybettiği ve 18 bin 380 kişinin yaralandığını bildirmişti.
Azad, ölü ve yaralı sayısının daha da artabileceğini ifade etti.
Öğrenci protestoları, 1971 yılında gerçekleşen Bağımsızlık Savaşı’na katılan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından bu yılın temmuz ortasında başlamıştı.
Yüksek Mahkeme, temmuz ayı sonunda kontenjan oranlarını düşürdüğünde, protestoların sona erdiği duyurulmuştu. Ancak, gösterilerde hayatını kaybedenler için “adalet” talebiyle yeniden sokağa dökülen protestocular, gösterilerdeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından eylemlerini sürdürdü.
Bangladeş’taki protestolar sırasında meydana gelen şiddet olaylarında yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin de gözaltına alındığı bildirildi. Şiddet olaylarının artması üzerine, Başbakan Şeyh Hasina resmi konutundan ayrılarak askeri bir helikopterle Hindistan’a gitmiş, bu süreçte göstericilerin Başbakanlık konutuna baskın düzenledikleri haberleri çıkmıştır.
Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos’ta geçici hükümet başkanı olarak yemin edip göreve başlamıştır.