CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in değerlendirmeleri: “Borçsuz yaşamak mevcut koşullarda zor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik verileri analiz ederek Türkiye’nin mevcut ekonomik durumuna dair ciddi uyarılarda bulundu. Gürer, özellikle borçlanmanın ailesel ve sosyal yapılar üzerinde yarattığı olumsuz etkiler konusunda endişelerini dile getirdi. 2025 yılı için kabul edilen bütçede yeni vergi ve zamların olacağına dikkat çeken Gürer, hâlihazırda borç tutarının 4 trilyona yaklaşmasının, ödeme imkanı olmayan vatandaşlar için icra kapılarının açılmasına neden olacağına vurgu yaptı. Ayrıca, 20 Aralık 2024 itibarıyla UYAP üzerinden icra dairelerinde kayıtlı toplam dosya sayısının 22 milyon 673 bine yükseldiğini belirterek, bu durumun alarm verici olduğunu ifade etti.
Borç 4 Trilyona Dayandı
Gürer, 6-13 Aralık tarihleri arasında vatandaşların bankalara ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 51,7 milyar lira artarak 3 trilyon 866 milyar liraya ulaştığını kaydederek, bu borç seviyesinin rekor kırdığını belirtti. Ekonomik krizin etkilerinin en çok vatandaş üzerinde hissedildiğini vurgulayan Gürer, “Yoksulluk sınırının altında kalan birçok insan, yaşamlarını sürdürebilmek için borçlanmak zorunda kalıyor” dedi. Varlık yönetim şirketlerine olan borçlar ve TOKİ’ye olan konut kredisi borçlarının da toplam borcu 4 trilyon lira seviyesine taşıdığını ifade etti.
Ek olarak, bireysel kredi bakiyesinin 28,5 milyar lira artarak 2 trilyon 53 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesinin ise 23,2 milyar lira artarak 1 trilyon 813 milyar liraya çıktığını açıklayan Gürer, bu artışların halkın kredi yükünü ne denli artırdığını gösterdiğini belirtti. 2023 yılında bankaların tüketicilerden zamanında tahsil edemedikleri bireysel kredi ve kredi kartı alacaklarının da icra takibine alındığını ve bu miktarın 303 milyon lira artarak 106,5 milyar liraya ulaştığını belirtti.
Yüksek Enflasyon ve Gelir Dengesizliği
Gürer, AKP iktidarı döneminde gelir-gider dengesinin bozulduğunu ve bu durumun vatandaşların borç ödemekte zorlanmasına neden olduğunu vurguladı. Yılın başından bu yana bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının toplamda 61 milyar lira arttığını belirtti. Varlık yönetim şirketleri aracılığıyla, bu rakamın çok daha yüksek seviyelerde olduğunun altını çizen Gürer, batık kredi kartı borçlarının yüzde 234, bireysel kredi borçlarının ise yüzde 84 oranında artış kaydettiğini ifade etti.
İcralık Borçlar ve Karşılıksız Çek Sorunu
Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu’na göre, vatandaşların toplam icralık kredi borcunun 168,1 milyar lira olduğunu belirten Gürer, TOKİ’ye de 70 milyar liralık taksitli konut borçları bulunduğunu sözlerine ekledi. Tüm borçların toplamının 3 trilyon 998 milyar lirayı bulduğunu açıkladı. Ayrıca, bu yıl Ocak-Kasım döneminde bankalara ibrazından karşılıksız çıkan çek sayısının geçen yıla göre yüzde 76,7 oranında artarak 240 bin 417’ye ula