USD37,99
%0.44
EURO41,27
%0.27
BIST9.201,94
%-6.21
Petrol71,72
%-0.39
GR. ALTIN3.703,96
%0.03
BTC3.200.699,42
%-0.13
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Çin, Ay’ın Karanlık Yüzüne İlk Kez İndi ve Örnek Topladı! NASA’yı Geride Bırakabilir mi?

Çin, Ay’ın Karanlık Yüzüne İlk Kez İndi ve Örnek Topladı! NASA’yı Geride Bırakabilir mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NASA, önümüzdeki yıllarda önce Ay’a daha sonra da Mars’a astronot göndermek istiyor. NASA’nın Artemis projesi kapsamında ilk yapmak istediği şey, Ay’ın Güney Kutbu’na inmek olacak. Ancak son zamanlarda uzay görevleriyle öne çıkan Çin, ABD’yi geçmek için yeni bir hamle yaptı. Çin, Ay’ın uzak tarafındaki kayaları ve toprağı almak üzere yaklaşık iki aylık bir görev için Ay’a inecek olan mürettebatsız bir uzay aracı fırlattı.

“Chang’e-6” misyonu, Ay’ın uzak tarafında yer alan ve Dünya’dan gözlenemeyen Güney Kutbu-Aitken Havzası’na iniş yaptı. Böylece Çin, Ay’ın karanlık yüzüne keşif aracı indiren ilk ülke oldu. Araç, buradan Ay’a ait örnekleri alıp Dünya’ya geri getirecek. Örnek toplama işinin 14 saatte tamamlanması öngörülüyor. Toplanan örnekler konteynerde mühürlendikten sonra yükseltme aracıyla yüzeyden yörüngedeki uyduya ve dönüş mekiğine taşınacak. Ardından dönüş mekiği, örnekleri Dünya’ya getirecek. Chang’e 6, bugüne dek Ay’ın karanlık yüzeyinden kaya ve toprak örneği toplayan ilk keşif görevi olacak.

2018’de “Chang’e-4” misyonu ile Çin, yine Ay’ın uzak tarafına ilk insansız inişini sağlamıştı. 2020 yılında ise “Chang’e-5”, insanların 44 yıl sonra ilk kez Ay’dan örnekler getirmesini sağladı. Dünya’nın etrafı ile kendi etrafındaki dönüş hızı eşit olduğundan Ay’ın hep aynı yüzü Dünya’ya dönük oluyor. Ay’ın Dünya’dan görünmeyen uzaktaki yüzüne “karanlık yüzü” adı veriliyor. “Karanlık” ifadesi, ışık yokluğunu değil bu bölgenin Ay’ın yakındaki yüzüne göre daha az bilinmesini ifade ediyor.

İlk kez Sovyetler Birliği’nin “Luna” uydusu, 1959’da Ay’ın karanlık yüzünü fotoğraflamış, Sovyetler Birliği Bilimler Akademisi de 1960’ta Ay’ın karanlık yüzünü anlatan detaylı atlas yayımlamıştı. ABD’nin 1968’deki insanlı ay seferi “Apollo 8” görevine katılan astronotlar, Ay’ın karanlık yüzünü bizzat gören ilk insanlar olmuştu. NASA ve Çin’in uzay keşif projeleri, insanlığın uzaydaki sınırları zorlama hedefinde ilerlemeye devam ediyor. Ay ve Mars’a yapılacak görevler, insanlığın uzaydaki varlığını güçlendirmeye ve keşif çalışmalarını ileriye taşımaya yardımcı olacak. Bu rekabetçi ortam, uzay keşif teknolojilerinin gelişmesine ve insanlığın daha derin evrenin sırlarını çözme çabalarına destek olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çin, Ay’ın Karanlık Yüzüne İlk Kez İndi ve Örnek Topladı! NASA’yı Geride Bırakabilir mi?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!