Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, “DEVA Partisi de Saadet Partisi de Gelecek Partisi de Meclis’te temsil edilen siyasi partiler listesinde yerlerini koruyacaklar. Grup çalışmalarını bu yeni yapı ortak içerisinde sürdürecekler. Bu Türkiye’de, siyasi tarihimizde bir ilk. Daha önce bunun bir örneği yok. Türkiye’nin, aynı Avrupa demokrasilerinde olduğu gibi yeni modellere ihtiyacı var” dedi.
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Diyarbakır’da gerçekleştirilen il başkanı Remzi Kaymak’ın vefat eden babasının taziyesine katıldıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Babacan, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle Akdeniz Belediyesi Eş Başkanlarının gözaltına alınmasıyla ilgili bir soru üzerine Babacan, DEVA Partisi’nin kayyum uygulamalarına dair tutumunu net bir şekilde ortaya koydu. Bu bağlamda, “Bağımsız, tarafsız bir yargı kararı olmadıkça hiçbir belediye başkanı görevinden alınmamalı. Seçilmiş bir belediye başkanı, halkın iradesini temsil eden bir belediye başkanı, atanmış bir kişinin imzasıyla görevden alınmamalı” dedi.
Babacan, ayrıca devam eden bir süreçle ilgili olarak, DEM Parti heyetinin İmralı Adası’nda terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan ile yapmış olduğu görüşmelere dair belirsizliklerin olduğunu ifade etti. “Bu sürecin samimi olup olmadığı konusunda belirsizlikler mevcut. 1 Ekim’de Sayın Bahçeli’nin DEM Partili milletvekilleriyle el sıkışmasıyla başlayan sürecin detaylarına dair bilgiye sahip değiliz.” şeklinde konuştu. Babacan, sürecin nasıl yönetileceği ile ilgili DEVA Partisi olarak kendi ilkelerinin bulunduğunu söyledi ve bu konudaki belirsizliklerin bir an önce aydınlanmasını umduğunu ifade etti.
DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi arasındaki birleşme süreci ile ilgili konuşan Babacan, bu üç partinin genel başkanlarıyla ortak bir toplantı yaptıklarını, yeni yapılanmanın detayları üzerinde mutabakata vardıklarını dile getirdi. İçişleri Bakanlığı’na yapılacak olan dilekçenin teslim edildiğini belirten Babacan, yeni oluşumun tüzel kişiliğinin bu aşamada kurulduğunu söyledi. Bu yeni yapı ile birlikte, 3 partinin de Meclis çatısı altında ortak grup faaliyeti yürüteceğini, ayrıca bu yapının Türkiye siyasi tarihinde bir ilk olduğunu vurguladı.
Babacan, mevcut mevzuatın Avrupa standartlarına ne kadar uyduğunu sorgulayarak, “Bu yeni yapı aracılığıyla, siyasi partilerin iş birliğinin gelişmesini umut ediyoruz. 2017’de yapılan Anayasa değişikliği sonrasında daha iyi sonuçlar alınacağına inanıyoruz.” dedi. Ayrıca, her bir partinin mevcut milletvekillerinin mevcut tüzel kişiliklerini koruyacağını, ancak belirli sayıda milletvekilinin yeni yapı altında grup içerisinde yer alacağını ifade etti. Babacan, “DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi, Meclis’te temsil edilen siyasi partiler listesinde yerlerini koruyacaklar.” diye ekledi.
Son olarak, Babacan, Türkiye’nin demokrasisi için yeni modellere ihtiyaç olduğunu belirtti ve bu yeni iş birliği yapısının ülkedeki siyasi iklimi olumlu yönde etkileyeceğini düşündüğünü ifade ederek sözlerini tamamladı.