HAVELSAN, askeri operasyon gerçekleştiren ekiplerin hem ekip içi hem de çevresel durumsal farkındalıklarının artırılması amacıyla giyilebilir çeşitli alt sistemlerden oluşturduğu “dijital asker” CENGAVER’i sahaya çıkmaya hazır hale getirdi.
HAVELSAN, askeri operasyonlar için giyilebilir çeşitli alt sistemlerden oluşan “dijital asker” CENGAVER’i güvenlik güçlerinin kullanımına sunmaya hazırlanıyor. Bu sistem, hem ekip içi hem de çevresel durumsal farkındalığı artırmayı hedefliyor. HAVELSAN Modelleme ve Sensör Teknolojileri Takım Lideri Çağlar Akman, “dijital birlik” konsepti üzerine uzun zamandır çalıştıklarını ve bu çalışmaları Geleceğin Askeri 2024 etkinliğinde gösterimlerle duyurduklarını açıkladı.
CENGAVER, dijital birliğin ana parçalarından biri olmasının yanı sıra geleneksel askerin teknoloji ile harmanlanarak daha yüksek yeteneklere ulaşmasını ve daha etkin bir teknolojik yetkinlik kazanmasını sağlıyor. Dijital asker sisteminin temel bileşeni, kablolu ve kablosuz haberleşme ağıdır. Akman, hareketli bir askerin kablosuz haberleşme donanımı kullanarak sürekli iletişim sağlayacağını belirtti. Bu sistemle, askerlerin kampta ya da sahada konumlarını kesintisiz takip etmek mümkün hale gelmektedir.
Akman, “Neredesin ve nasılsın?” sorularını yanıtlayabilen bir sistem geliştirdiklerini ifade etti. Bunun yanı sıra, askerin sağlık durumunu takip eden giyilebilir bir saatin de sistemin parçası olduğunu belirtti. Bu akıllı saat, askerin kanındaki oksijen seviyesi, kalp ritmi ve vücut sıcaklığı gibi bilgileri elde etmekte ve anormallikleri tespit edebilmektedir. Örneğin, askerin düşüp düşmediği ya da koşup koşmadığı gibi aktiviteleri analiz edebilmekte ve yorgunluk ile stres seviyesini değerlendirebilmektedir. Böylece, bir komutan uzaktan yaralanma bilgisine ya da sağlık anomallerine ulaşabiliyor. Akman, bu çözümün teknoloji hazırlık seviyesi 7’de olduğunu ve ürünleşme aşamasına geldiğini bildirdi.
Ayrıca, HAVELSAN, güvenlik güçleriyle toplantılar yaparak ürünün son halini belirlemeyi planlıyor. Kullanılan özgün yazılım ve algoritmanın bu sistemde en önemli unsur olduğunu vurgulayan Akman, sahadaki askerlerin bir tablet ile konum ve durum takibini yapabileceğini, artırılmış veya sanal gerçeklik gözlükleriyle bu bilgilerin komutanlara aktarabileceğini belirtti. Bu sistem, hem aktif operasyonda bulunan askerlere hem de uzaktan operasyonu yöneten komutanlara durumsal farkındalık sağlıyor.
Akman, “Olabildiğince sade şekilde algılayıcı veya donanımlar kullandık,” diyerek, “Sahadaki askerin üzerine onlarca giyilebilir sensör takılması hareketliliğini azaltıyor. Biz tek bir giyilebilir ürünle çok sayıda gerekli bilgiyi elde edeceğiz,” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda, hem sivil hem de askeri kullanım konsepti ile geliştirdikleri sistemin itfaiye, polis ve sağlık ekiplerine yönelik çözümler sağladığını da sözlerine ekledi.
Prototipi hazır ve operasyon ortamında denenmiş olan bu sistemin kullanıcılarla birebir görüşmeler yapılarak hangi bilgilere ihtiyaç duyulacağının belirlenmesi gerektiğini aktaran Akman, “Ürünleşme için son kullanıcılarla net bir şekilde oturup, ihtiyaçları belirlememiz gerekli,” dedi. CENGAVER’in kolda, ayak bileğinde, kaskta ya da omuzda kullanılabileceğini ve ölçtükleri tüm bilgileri bu sistem aracılığıyla aktardıklarını ifade etti. Son kullanıcıların ürüne yoğun bir ilgi gösterdiğini belirtirken, mühendislik hazırlıklarının tamamlandığını ve çok yakında bu çözümleri sağlayacakları müjdesini verdi.
Akman, dünyada bu alanda birçok çalışmanın gerçekleştirildiğini, ancak HAVELSAN’ın bu teknoloji ile çeşitli uluslararası organizasyonlarla kafa