Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan yeni bir rapor, COVID-19’un ilk kez bildirildiği 2019 yılından bu yana sağlık hizmetlerinde ilişkili enfeksiyonların (HAIs) önlenmesinde ilerlemenin yavaş olduğunu ortaya koyuyor. Rapora göre, yalnızca iyileştirilmiş enfeksiyon önleme ve kontrol (IPC) uygulamaları ile temel su, sanitasyon ve hijyen hizmetleri, hastane enfeksiyonlarının büyük bir kısmını önleme potansiyeline sahip.

Ayrıca, bu önlemler sağlık hizmetlerinde antimikrobiyal direnç (AMR) riskini azaltmak için en uygun maliyetli çözümler arasında yer alıyor. Ancak, ülkelerin yalnızca %71’inin aktif bir IPC programına sahip olduğu belirtilirken, bu programların %6’sının yalnızca 2023-2024 döneminde DSÖ’nün IPC minimum gereksinimlerini karşılayabildiği vurgulanıyor. Bu oran, 2030 yılına kadar %90’ın üzerine çıkma hedefinin oldukça gerisinde kalıyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde (LMIC) sağlık hizmeti alırken enfeksiyon kapma riskinin, yüksek gelirli ülkelere (HIC) göre 20 kat daha fazla olduğu raporda yer alıyor.

HEDEFLERİN GERİSİNDE KALINDI

Raporda, DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus’un ifadelerine yer veriliyor. Ghebreyesus, “COVID-19 pandemisi, Ebola, Marburg ve mpox salgınları, patojenlerin sağlık hizmetlerinde hızla yayılabileceğinin çarpıcı örnekleridir. Bu enfeksiyonlar, yalnızca salgın dönemlerinde değil, her gün hastanelerde ve kliniklerde bir tehdit oluşturmaktadır” dedi. Bu bağlamda, özellikle düşük gelirli ülkelerde bütçelerin yetersiz olduğu ve koruyucu ekipman temininde ciddi eksikliklerin bulunduğu tespit edildi. Rapor, 2023 yılında ülkelerin dörtte birinin kişisel koruyucu ekipman tedarikinde sıkıntı yaşadığını belirtmektedir.

‘ÖNLEM ALINMAZSA HER YIL 3,5 MİLYON İNSAN HAYATINI KAYBEDEBİLİR’

DSÖ ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından sağlanan yeni verilere göre, acil önlemler alınmadığı takdirde hastane enfeksiyonları nedeniyle her yıl 3,5 milyon hastanın hayatını kaybetme riski taşıdığı ifade ediliyor. Raporda, bu tür müdahalelerin sağlık harcamalarında yıllık 112 milyar dolarlık tasarruf ve 124 milyar dolarlık ekonomik kazanç sağlamasının beklendiği bilgisi de yer alıyor. Dolayısıyla, global sağlık alanında bu konular, acil ve dikkatle ele alınması gereken meseleler olarak öne çıkıyor.

Kaynak: DHA