Balıkesir’de gerçekleşen patlayıcı üretimi yapan bir fabrikada meydana gelen patlama, endüstriyel alanlarda ve yangın güvenliği hizmetleri alanında profesyonel itfaiyeciliğin önemini bir kez daha ön plana çıkardı.
Falckon Genel Müdürü Anıl Yamaner, endüstriyel itfaiyecilerin rolü hakkında yaptığı açıklamada, “Endüstriyel itfaiyecilerin temel görevi yangınların çıkmasını engellemek, can ve çevre güvenliğini sağlamak ve iş sürekliliğini sağlamaktır. Endüstriyel tesislerde yangına ilk üç dakikada doğru müdahale edilmezse yangın söndürülemez” ifadesinde bulundu.
Yamaner, “Türkiye ekonomisini ayakta tutan büyük sanayi kuruluşlarını yangın felaketlerinden korumak oldukça önemlidir” diyerek, klasik itfaiyecilik hizmetlerinin bu büyük işletmeleri korumada yetersiz kaldığını belirtti. Özellikle ihracat yapan sanayi kuruluşlarının, yangın güvenliği konusundaki farkındalığını artırması gerektiğine dikkat çekti. Her yangın türünün kendine özgü yetkinlik ve bilgi gerektirdiğini vurguladı.
1500 YANGINDA 250 MİLYON AVRO KAYIP
Her yıl Türkiye’de meydana gelen yaklaşık 1500 fabrika yangını sebebiyle 250 milyon avrodan fazla sadece ekipman ve bina kaybının yaşandığını ifade eden Yamaner, “Ancak daha da önemlisi, büyük bir yangın durumunda sanayiciler, can ve mal kaybının yanı sıra yurtdışı pazarlarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirler” değerlendirmesini yaptı.
Endüstriyel yangınların genellikle fabrikalar, üretim tesisleri ve kimyasal tesislerde meydana geldiğini belirten Yamaner, bu tür yangınların önlenmesi için yangına neden olan maddeler ile üretim proseslerinin dikkatle göz önünde bulundurulması gerektiğini açıkladı. Aynı zamanda, tehlikeli kimyasallara karşı gerekli önlemlerin alınmasının önemine vurgu yaptı. “Bu alanda uzman ekiplerin varlığı, yangının kontrol altına alınması ve tesislerin zarar görmesini en aza indirmek için özel bilgi ve becerilere sahiptir. Tesislerin günlük operasyonları içinde yangın risklerini takip eden bir acil durum yönetimi sisteminin mevcut olması oldukça önemlidir. En büyük risk, farkında olmadığımız risklerdir. Burada acil durum müdahale ekiplerinin profesyonellikleri ve uzmanlıkları devreye giriyor” dedi.
Yamaner, endüstriyel tesislerde olası bir yangına karşı her an görev başında olan ve tesisi iyi tanıyan profesyonel bir ekibin bulunmasının şart olduğunu, aksi takdirde yangına ilk üç dakikada müdahale edilmediği takdirde olayın kontrol altına alınamayacağını vurguladı.
Fotoğraf: AA