İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Selahattin Bilgen, 2023 yılı itibarıyla havalimanının Türkiye ekonomisine doğrudan ve dolaylı katkısının 24,2 milyar dolar olarak kaydedildiğini, bu rakamın milli gelirin yüzde 2,2’sine karşılık geldiğini açıkladı.
İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında, Bilgen, İGA İstanbul Havalimanı’nın, COVID-19 pandemisi sonrasında eski performansına yeniden ulaşabilen dünya üzerindeki birkaç uluslararası havalimanından biri olduğunu vurguladı. Hızlı büyüme trendinin devam ettiğini belirtti.
Bilgen, “Salgın döneminde Avrupa’nın birçok havalimanında operasyonel sorunlar yaşandı. Ancak İGA İstanbul Havalimanı, 2019’daki trafik rakamlarına en hızlı ulaşan havalimanı oldu,” ifadelerini kullandı. Bu süreçte, yatırımlara ara vermediklerinin altını çizen Bilgen, 2020 yılında üçüncü pisti açtıklarını belirtti.
Havalimanının çalışanlarını korumakta başarılı olduklarını ifade eden Bilgen, birçok havacılık şirketinin çalışanlarıyla yollarını ayırdığı bir dönemde, ekiplerini sürdürebilmiş olmanın kendilerine önemli avantaj sağladığını aktardı. Diğer havalimanlarındaki operasyonel sorunlardan etkilenmeyerek, pazar paylarını artırma fırsatı bulduklarını belirtti.
Bilgen, 2030 yılına kadar İGA İstanbul Havalimanı ile bağlantılı ekonomik faaliyetlerin 472 bin kişilik istihdam yaratması ve milli gelire yaklaşık 44 milyar dolar katma değer sağlamasının beklenildiğini belirtti. Ayrıca, hane halkı gelirinin 8,5 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü de ekledi.
Havalimanının gelecekteki büyüme projeksiyonlarının oldukça sağlam olduğuna dikkat çeken Bilgen, sektörün istihdam ve milli ekonomi üzerindeki olumlu etkilerinin 2030’a kadar süreceğini ifade etti. İGA, 2024 yılı için 665 milyon avroluk bir yatırım bütçesiyle yola çıkmış durumda.
2023’te 100 hava yoluna ulaşmayı hedefleyen İGA, yılı 101 havayolu ile tamamladığını açıkladı. Bilgen, imzalanacak yeni sözleşmeler ile bu rakamın 112 veya 113’e ulaşmayı planladıklarını ifade etti.
İstanbul Ekonomi Danışmanlık Yönetici Ortağı Sinan Ülgen, yapılan araştırmanın uluslararası standartlara ve metodolojik hassasiyete dayanarak hazırlandığını belirtti. Analizde, doğrudan, dolaylı ve tetikleyici ekonomik etkilerin değerlendirildiğini ifade eden Ülgen, 2022 ve 2023 yıllarındaki ekonomik etkileri içeren verilere dayanarak detaylı analiz yaptıklarını kaydetti.