2024 yılı ikinci çeyrek sonuç raporuna göre, İŞKUR tarafından hazırlanan Açık İş İstatistikleri Araştırması’nda 17 bin 181 işletme ile iletişime geçilerek 270 bin 761 açık iş tespit edildi. Bu raporun amacı, işverenlerle ve iş arayan vatandaşları bir araya getirmek ve işgücü piyasasındaki ihtiyaçları analiz etmektir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, işverenlerin ve iş arayan vatandaşların ihtiyaçlarını analiz ederek etkin çözümler üretildiğini belirtti ve İŞKUR raporunu yayınladı.
Bakan Işıkhan, vatandaşları kendilerine uygun işlere başvurmak için http://esube.iskur.gov.tr adresine yönlendirdi. Türkiye genelinde açık iş oranının en yüksek olduğu sektörler arasında konaklama ve yiyecek hizmetleri, imalat, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektörleri yer almaktadır.
Açık işlerde en fazla talep edilen meslekler ise makineci (dikiş), konfeksiyon işçisi, servis elemanı (garson), temizlik görevlisi, satış danışmanı/uzmanı yardımcısı, depo işçisi (elleçleme), gazaltı kaynakçısı (Mig-mag kaynakçısı), beden işçisi (taşıma, yükleme-boşaltma), ön muhasebeci ve metal işleri seri üretim tezgah işçisi olarak sıralandı.
İşletmelerden alınan bilgilere göre oluşturulan listelerde, araştırmanın 30-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında 17 sektörde Türkiye genelinde faaliyet gösteren 1 ve üzeri çalışanı olan 17 bin 181 işletmeye yönelik yapıldığı belirlendi. İŞKUR, çalışmalarını iş arayan vatandaşlar ile işverenler arasında köprü kurarak, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirmek ve istihdamı artırmak amacıyla sürdürmektedir.
Bu anlamda, İŞKUR’un yürüttüğü Açık İş İstatistikleri Araştırması’nın sonuç raporu, iş arayan vatandaşlara iş bulma konusunda rehberlik ederken, işverenlerin de ihtiyaç duydukları elemanları bulmalarını kolaylaştıracak veriler sunmaktadır. İŞKUR’un çalışmaları, işgücü piyasasındaki dengesizlikleri gidermeye ve istihdamı artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.