USD38,80
%0.22
EURO43,44
%-0.11
BIST9.615,65
%0.78
Petrol64,44
%-0.14
GR. ALTIN4.004,56
%-0.72
BTC4.013.852,95
%1.74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Haluk GİRTİ
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. 2025 yılı ÖTV Vergisinden Kurtuluş Yılı Olsun…

2025 yılı ÖTV Vergisinden Kurtuluş Yılı Olsun…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖTV: Tüketiciyi Sıkıntıya Sokuşturan Vergiden Kurtulmanın Zamanı Geldi!

ÖTV, Özel Tüketim Vergisi, adı üzerinde özel tüketime yönelik bir vergi. Ancak bu vergi, günümüzde özel tüketimi değil, tüketiciyi sıkıntıya sokan bir hal aldı. Her geçen gün artan oranlarıyla, vatandaşın cebini zorlayan ÖTV, birçok ürün ve hizmetin fiyatını yükselterek yaşam standardını düşürüyor.

ÖTV’nin başlıca gerekçesi, zararlı ürünlerin tüketimini azaltmak ve kamu gelirlerini artırmak olarak gösteriliyor. Ancak bu vergi, sigara ve alkollü içecekler gibi zararlı ürünlerle birlikte, otomobil, beyaz eşya gibi temel ihtiyaç maddelerini de kapsıyor. Bu durum, verginin asıl amacından uzaklaştığını gösteriyor.

ÖTV, gelir dağılımındaki eşitsizlikleri derinleştiriyor. Yüksek gelirli bireyler, lüks tüketim ürünlerine ödedikleri ÖTV’yi nispeten daha kolay karşılayabilirken, düşük gelirli vatandaşlar temel ihtiyaçları için bile yüksek miktarda vergi ödüyor.

Yüksek ÖTV oranları, yerli üreticileri zor durumda bırakarak rekabet güçlerini zayıflatıyor. Bu durum, ithal ürünlerin daha cazip hale gelmesine ve yerli üretimin gerilemesine neden oluyor.

Yüksek vergiler, tüketici harcamalarını azaltarak ekonomik büyümeyi yavaşlatıyor. Özellikle otomotiv sektörü gibi istihdama önemli katkılar sağlayan sektörler, ÖTV’nin olumsuz etkilerinden en çok zarar görenler arasında yer alıyor.

Peki ÖTV’den kurtulursak ülkede vatandaş ne gibi sürprizlerle karşılaşacak, özellikle temel ihtiyaç maddeleri üzerindeki ÖTV oranlarının düşürülmesi, vatandaşların alım gücünü artırarak ekonomik canlanmaya katkı sağlayacaktır.

Gelir dağılımındaki eşitsizlikleri gidermek için, gelir vergisi gibi daha adil vergi sistemlerine ağırlık verilmelidir.

Yerli üretimi desteklemek ve istihdamı artırmak için, bazı sektörlere vergi istisnaları tanınmalıdır.

Vergi sisteminde şeffaflığı sağlamak ve kaçakçılığı önlemek için etkin denetim mekanizmaları oluşturulmalıdır.

ÖTV, günümüzde tüketiciyi zora sokan ve ekonomik büyümeyi engelleyen bir vergi haline geldi. Bu verginin yeniden gözden geçirilmesi ve daha adil bir vergi sistemine geçilmesi, hem vatandaşın hem de ülkenin yararına olacaktır.

ÖTV, tüketiciyi cezalandıran ve ekonomik büyümeyi frenleyen bir vergi sisteminin önemli bir parçasıdır. Bu verginin yeniden düzenlenmesi ve daha adil bir yapıya kavuşturulması, ülkemizin geleceği için atılması gereken en önemli adımlardan biridir diyorum ben, ama kimin umurunda, devlet kendi çıkarları için halkın cebinden ne varsa almaya çalışıyor. Dünyanın hangi ülkesinde özel tüketim vergisi adı altında vergi toplanıyor ben bilmiyorum bilen biri varsa bana izah etsin lütfen.

Vurun abalıya misali hep ezilen yine halk oluyor kısacası.

GİRDAP HABER

Genel Yayın Yönetmeni

Haluk GİRTİ

2025 yılı ÖTV Vergisinden Kurtuluş Yılı Olsun…
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!