USD39,73
%0.16
EURO45,88
%0.20
BIST9.203,37
%1.11
Petrol77,01
%-2.33
GR. ALTIN4.297,56
%0.15
BTC4.111.816,61
%-0.76
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Karınca Feromonlarıyla Duyulara Yolculuk

Karınca Feromonlarıyla Duyulara Yolculuk

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karınca feromonlarının simülasyonu, izleyiciyi görünmez bir yolculuğa çıkarma deneyimi sunuyor. Sanatçı Ahmet Yiğider, “Sanat, var olanın değil, fark edilmeyenin peşinde bir arayıştır” sözleriyle tanımladığı bu eserde, tam da o fark edilmeyene odaklanarak izleyiciye farklı bir perspektif kazandırıyor. Zahmetsiz bir şekilde yaptıkları ile göz önünde olan karıncaların ardındaki karmaşık iletişim dilini açığa çıkarıyor.

Ahmet Yiğider, eserlerinde yalnızca estetik bir anlatımda bulunmakla kalmıyor; aynı zamanda bir bilimsel keşif süreci olarak da kurguluyor. Gelişmiş teknoloji yöntemleri arasında yer alan Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometrisi (GC-MS) kullanarak, kokunun moleküler yapısını analiz eden Yiğider, feromonların sadece karıncalar için değil, tüm canlılar için ne denli derin bir iletişim dili sunduğunu gözler önüne seriyor. Bu durum, sanat ve bilimin kesişim noktasında önemli bir tartışma alanı açıyor.

KİTAP EŞLİK EDİYOR

Yiğider, “Görünmeyeni kokuda, dokunulmayanı havada yakalamak… Sanatın malzemesi belki de en elle tutulamaz olanın ta kendisidir” diyerek sanatın özünü tanımlıyor. Sanatçının daha önceki projeleri arasında, 9. Çanakkale Bienali kapsamında sergilenen “İncir, İnsan, Toprak” eseri ve Prag Cermak Eisenkraft Galeri’nde düzenlenen “Duyular” sergisi yer alıyor. Eserlerinde, insan ve doğa arasındaki hassas dengeyi duyular üzerinden sorgulamayı sürdürüyor.

“Karınca Yuvası” sergisine eşlik eden “Heykelde Duyusallık ve Karınca Yuvası” adlı kitap, sanatın duyusal boyutuna odaklanıyor. Masa Yayınevi tarafından yayımlanan bu kitap, sanat eleştirmeni Alistair Hicks, akademisyen Emre Zeytinoğlu, koku uzmanı Vedat Ozan ve küratör Dilek Karaaziz Şener’in katkıları ile ortaya çıkmış. Kitap; “Sanatta kokunun yeri, duyuların mekân ile ilişkisi ve Karınca Yuvası’nın sanattaki konumu” gibi derinlemesine inceleme konuları ile sergiyi teorik bağlamda destekliyor.

Bu eşsiz deneyimi yaşamak için “Karınca Yuvası” sergisini, 23 Mart tarihine kadar CerModern’de ziyaret edebilirsiniz. Duyularınızı, sanatın rehberliğinde yeni ve etkileyici bir yolculuğa çıkarma fırsatını kaçırmayın.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Karınca Feromonlarıyla Duyulara Yolculuk
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!