Kıbrıs’tan vazgeçme imkanı olmadığını belirten Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Üniversitesi tarafından düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yılında Uluslararası Kıbrıs Sempozyumu’nda konuştu. Kurtulmuş, “Kıbrıs, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki fiziki konumunu ve stratejik üs noktasını temsil ediyor.
Bu nedenle, Kıbrıs’taki Türk Devleti’nin varlığı sonsuza dek sürdürülecektir” dedi.
Cihannüma Dergisi ve İstanbul Üniversitesi ortaklığında, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası’nda Uluslararası Kıbrıs Sempozyumu düzenlendi. Etkinliğe, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cihannüma Derneği Başkanı Rıza Yorulmaz, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar ve çok sayıda davetli katıldı. Sempozyum, “Kıbrıs Barış Harekatı Belgeseli” gösterimiyle başladı.
Başkan Kurtulmuş, açılış konuşması sırasında konuşmacılardan biri olurken, “Türkiye’nin Kıbrıs’taki fiziki pozisyonundan veya stratejik üs noktasından feragat etme olasılığını hiçbir zaman kabul etmiyorum ve bundan sonra düşünmemeyi de planlamıyorum“ dedi.
“EĞER BU BARIŞ OPERASYONU OLMASAYDI, BELKİ BUGÜN KIBRIS’TA HİÇBİR TÜRKÜN VARLIĞINDAN BAHSEDEMİYOR OLURDUK”
Kurtulmuş, Barış Harekatı’nda yer alan kişilere atıfta bulunarak, “Onların cesaretleri ve kararlıkları olmasaydı, hiçbir zaman Kıbrıs’taki Türk devletinin varlığını kutlamıyor olurduk. Hatta daha da kötüsü, eğer bu Barış Harekatı olmasaydı, belki bugün Kıbrıs’ta hiçbir Türk’ün varlığından bahsedemiyor olabilirdik” dedi.
“KIBRIS’TAKİ TEK İŞGALCİ VARDIR”
Kurtulmuş, Kıbrıs’taki Barış Harekatı’nın bir özgürlük mücadelesi olduğunun altını çizerek, “Rum tarafından Kıbrıs Devleti’ni yok eden ve bu yüzden Kıbrıs’ta işgalci olarak tanınan taraf Türkler değil, Rum kesimi,” dedi. Ayrıca “Bu Barış Harekatı sadece bir askeri başarı değildir. Aynı zamanda Türkiye Türklerinin haysiyet mücadelesidir. Kıbrıs’ta yaşanan bu olaylarda sessiz kalmamız halinde, sadece Kıbrıs Türkleri işkence ve zulüm altında bırakılmış olmayacak, aynı zamanda topyekûn Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içinde yaşayan biz Türkler de onurumuzu, haysiyetimizi kaybedecektik. Bu sebeple bu Barış Harekatı aynı zamanda Türkiye Türklerinin haysiyet mücadelesidir”
KKTC’nin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da katıldığı toplantıda düşüncelerini paylaştı. Tatar, “Çünkü bizlerin kurumsal ve konjektörel varlığımız, her zaman olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti’yle birlikte bu yolu yürümemizden geçer. Bu yüzden bu dava, ortak bir milli davadır” dedi.