Savunma Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısı, Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kamu kurumları olan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki personel sorunlarına dikkat çekti. SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz, enflasyonun yüksekliği ve kamudaki tasarruf tedbirleri sebebiyle ortaya çıkan personel eksiklikleri konusunda kaygılarını dile getirdi. Ayrıca, toplantıda Emniyet Müdürlüğü’nde çalışan sivil memurlarla ilgili yapılan memnuniyet anketinin sonuçları da açıklandı.

REFAH PAYI VERİLMELİ

Cengiz, açıklanan rakamlar çerçevesinde 2025 yılı için yeniden değerleme oranının yüzde 43,93 olduğunu belirtti. Bu oranla birlikte devlet hizmetlerinin de aynı oranda arttığına dikkat çekti. Ancak, piyasa koşullarında meydana gelen yüzde 80 oranındaki artış, kiralardaki yüzde 58 ve asgari ücrettteki yüzde 30’luk artış karşısında memur ve emeklilere önerilen yüzde 11,54’lük maaş artışını “zulüm” olarak nitelendirdi. Çalışan ve emekliler için adil bir ücret belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, asgari geçim standardını sağlayacak şekilde “refah payı” verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“SİVİL MEMURLAR AYRIMCILIĞA MARUZ KALDIĞINI DÜŞÜNÜYOR”

Ayrıca, Cengiz, Kamu Çalışanları Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAMUSAM) tarafından SAVDES-SEN için yapılan çalışmaya da değindi. Bu çalışmada 520 kişinin katıldığı bir saha anketi gerçekleştirildi. Ankete göre, sivil devlet memurlarının ayrımcılığa uğradığı, mobbing altında kaldığı ve aldıkları maaşların yetersiz olduğu tespit edildi. Performans değerlendirme sisteminin etkin şekilde uygulanmadığı ve tayinlerin adaletsiz olduğu belirtildi. Toplantıda, 66 bin polis memurunun yüzde 27,7’sinin görevlerini gereği gibi yerine getirmediği vurgulandı.

Bunun yanı sıra, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde görevli sivil devlet memurları hakkında yapılan 2024 yılı çalıştayının raporu da toplantıda paylaşıldı. Çalıştayda, yaşanan en büyük sorunun personel yetersizliği olduğu ifade edilirken, mevcut sivil devlet memurlarından tasarruf yapılması ve gerektiği halde atamaların yapılmadığı da dile getirildi. Rapor, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yaşanan sorunların başında statü karmaşasının geldiğini ortaya koydu. Mevcut sivil devlet memuru kadrolarının güncelliğini yitirdiği ve ihtiyaca yanıt vermediği, dolayısıyla genel bir düzenlemenin yapılmadığı vurgulandı. Ayrıca, memurların kadro tanım formlarının olmaması nedeniyle branşlaşmanın sağlanamadığının ve personelin her işi yapma durumunda bırakıldığının altı çizildi.