Besteci, piyanist ve yazar Dr. Anjelika Akbar’ın yönetimindeki “Mi Minör” Uluslararası Oda Korosu’nun dünya prömiyeri konseri, 14 Aralık 2023 tarihinde saat 19.00’da Grand Pera Emek Sahnesi’nde gerçekleştirilecek. Koroda yer alan müzisyenler, eski Sovyetler Birliği ülkelerinden farklı dönemlerde gelen bireylerden oluşarak Türkiye’de yaşamaya ve çalışmaya devam ediyorlar. Bu koro, Baltık Denizi’nden Orta Asya’ya, Sibirya’daki Tyan Shian (Tien-Şan) Dağları’na kadar uzanan Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Türkmenistan, Ukrayna, Özbekistan ve Letonya kökenli üyelere sahip. Korodaki bireyler, müzisyenlik, akademisyenlik, yapımcılık, ses mühendisliği, gazetecilik, doktorluk, kamu çalışanlığı ve psikologluk gibi çeşitli mesleklerden gelen uzmanlardır. Koro, ortak dil olarak Rusça kullanmasına rağmen, tüm üyeleri Türkçe bilmektedir.
EVDE SOHBET EDERKEN…
Dr. Anjelika Akbar, konser sırasında koroya eşlik etmenin yanı sıra kendi bestelerini ve uyarlamalarını da piyano ile seslendirecek. Akbar, konserin sunuculuğunu üstlenecek ve izleyicilere seslendireceği şarkıların içeriklerini Türkçe olarak aktaracak.
“Mi Minör Oda Müziği Korosu”nun kurucusu ve yöneticisi Dr. Anjelika Akbar ile konser üzerine eğlenceli bir sohbet gerçekleştirdik.
Koronun kuruluş ve oluşum hikâyesini bizimle paylaşır mısınız?
Dr. Akbar, çocukluğundan beri şarkı söylemeyi çok sevdiğini belirtti. Uzun yıllar boyunca okulda koroda şarkı söylediğini ve piyanoda kendine eşlik ettiğini ifade etti. Duyduğu müzikleri hemen piyanoda çalabildiği için nota kullanma gereksinimi duymadığını, bunun da pratik yapmasına yardımcı olduğunu söyledi. Bu sayede, klasik müzik dışında evdeyken eski şarkıları çalıp söylemeyi sevdiğini dile getirdi. Üç yıl önce yakın dostu Anastasiya Kulsha Kozlova ile bir araya geldiklerinde, şarkı söylemeyi denemeye karar verdiklerini ve bunun oldukça güzel geçtiğini aktardı. Arkadaş çevresindeki diğer dostlarının da bu aktiviteye katılmasıyla, evlerinde yapılan çay ve sohbetlerde birlikte şarkılar söylemeye başladıklarını, bu süreçten büyük keyif aldıklarını vurguladı. Türk arkadaşlarının da bu performansları dinlemeye başlaması ile birlikte, yeniden bir araya gelip şarkı söyleme konusu gündeme geldi ve bir koro kurmaya karar verdiler.
Konserin hazırlık sürecinden bahseder misiniz?
Konserde seslendirecekleri şarkılar için daha önceden liste oluşturmalarının önemli olduğunu belirten Akbar, birçok sevilen şarkının yer aldığı bir liste hazırladıklarını ifade etti. Başlangıçta 25 şarkı seçtiklerini fakat daha sonra bu sayıyı 18-19 şarkıya kadar indirdiklerini ve bunlar üzerinde titiz bir çalışma yaptıklarını aktardı. Her 2-3 haftada bir evde toplandıklarında ciddiyetle çalıştıklarını bildirdi. Koronun ismi hakkında da, şarkılar arasında ortak tonaliteleri seçme gereksiniminden dolayı “Mi Minör” ismi üzerinde herkesin hemfikir olduğunu, bu ismin koro için uygun olduğunu düşündüklerini belirtti.
DOSTLUK VE İYİLİK
Müzikseverleri neler bekliyor konserde?
Akbar, konserde en romantik, en sevimli ve derin anlam taşıyan şarkıların seçildiğini söyledi. Her bir şarkının Türkçe içeriklerini dinleyicilerle paylaşacağı ve aynı zamanda ekranda Rusça sözlerin yazılacağını belirtti. Bu sayede, Rusça bilen katılımcıların şarkıları kendileriyle birlikte söyleyebileceğini ifade etti. Konserde, dostluk,