CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’de kışlık patates hasadının başladığını, ancak çiftçilerin tüccarların tarlada alım yapmadığı nedeniyle patateslerini depolamak zorunda kaldığını belirtti.
Gürer, Niğde’de çiftçileri ziyaret ederek onların sorunlarını dinledi. Tüccarların alım yapmak için bölgeye geldiğini ancak fiyatların maliyetin altında belirlendiğini ifade etti. Kamu kurumlarının bu duruma müdahale etmesi gerektiğini vurgulayan Gürer, TMO, TÜRKŞEKER ve tarım kredi gibi kurumların makul bir kârla alım yapması gerektiğini dile getirdi. Üreticiler, tüccarların düşük fiyat vermesi sonucunda, patateslerinin değer bulmasını umarak ürünlerini depolamaya başladığını aktardı.
KAMU ALIMINA İHTİYAÇ VAR
Gürer, kamu kuruluşlarının bu süreçte patates alımına destek vermemesi durumunda çiftçilerin büyük bir zararla karşılaşabileceğini belirtti. Tarım Kredi Kooperatifi ve Toprak Mahsulleri Ofisi gibi kurumların acil olarak devreye girmesi gerektiğini ifade etti.
“TÜCCAR FİYATI DÜŞÜK TUTUYOR”
Patates üreticisi Cesim Battal, mevcut zorlukları gözler önüne sererek, patatesi depoya kaldırmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Maliyetlerinin 6-7 lira civarında olduğunu, tüccarın ise sadece 3 lira verdiğini belirtti. Ekim için arazilerini kiraladıklarını ve işçilik, gübre ile mazot masraflarının kendilerini zor durumda bıraktığını ifade etti.
Gürer, çiftçilerin ürünlerinin büyük şehirlerde çok daha yüksek fiyatlarla satıldığını belirterek, üreticinin emeğinin karşılığını alamadığını ve tüketicinin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi.
“BORÇLARIMIZ ARTIYOR”
Cesim Battal, bankalara olan borçlarını ödemekte zorlandıklarını ifade etti. 40 dekarlık arazisinden düşük verim aldığını ve bu durumun onu zor durumda bıraktığını vurguladı. Gürer ise çiftçilerin borçlarının toplamda 800 milyarı aştığını ve bu borçlarla üretim yapmaya çalıştıklarını belirtti.
“İLGİSİZLİK YÜZÜNDEN MAĞDUR OLDUK”
Gürer, Türkiye’nin patates üretiminin 1999 yılında 6,5 milyon tonken, 2022’de bu rakamın 5,5 milyon tona düştüğüne dikkat çekti. Nüfus artarken üretimin azalmasının nedeninin ilgisizlik olduğunu dile getirdi. Çiftçilerin bu durumdan mağdur olduğunu belirterek, bakanlığın müdahale etmesi gerektiğini söyledi.
“DON RİSKİ VAR”
Battal, patateslerin don olayından önce depolanması gerektiğini ifade ederek, alan olmayınca çaresizlikten ürünü almak zorunda kaldıklarını aktardı. Önümüzdeki yılın belirsizliği karşısında patates üretiminde büyük kayıpların yaşanabileceğine dikkat çekti.
Gürer de, patates üreticisinin sorunlarının bu yıl daha da büyüdüğünü, üreticinin tüccar gelmediği için depolamak zorunda kaldığını belirtti. Patateslerin yaklaşık 6 ay dayanabildiğini, ancak bu sürede satılmadığında israf olacağını ifade etti.
“DÜŞÜK FİYATLAR DAHA FAZLA ZARAR GETİRİYOR”
Gürer, bu yıl çiftçilerin tüm ürünlerden zarar ettiğini belirtti. Patateslerin maliyetini bile karşılayamadıkları için kamunun alıma girmesi gerektiğini vurguladı. Niğde’deki yazlık patates hasadının sona erdiği, kışlık patateslerin ise şu anda depolandığı belirtildi. Çiftçilerin fiyatların düşük olmasından dolayı sıkıntılı bir dönem yaşadıkları ifade edildi.