Rekabet Kurulu, Türkiye Garanti Bankası AŞ’nin “Bonus Kredi Kartı Program Paylaşımı” sözleşmeleri ile eklerine (Bonus Sözleşmeleri) yönelik incelemesini sonuçlandırdı.
Rekabet Kurumu, internet sitesinde yayımladığı açıklamada, Türkiye Garanti Bankası AŞ’nin “Bonus Kredi Kartı Program Paylaşımı” çerçevesinde Alternatif Bank AŞ, Denizbank AŞ, ICBC Turkey Bank AŞ, ING Bank AŞ, Şekerbank Türk AŞ, Türk Ekonomi Bankası AŞ ve Türkiye Finans Katılım Bankası AŞ ile yaptığı ayrı ayrı “Bonus Sözleşmeleri”ne yönelik bir inceleme gerçekleştirdi. Bu inceleme, Rekabet Kurulunun daha önceki kararları çerçevesinde, bahsi geçen sözleşmelere tanınan bireysel muafiyetin devam edip etmeyeceğini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi.
Kurulun değerlendirmelerine göre, Bonus Sözleşmeleri’nde yer alan bazı hükümlerin rekabeti kısıtladığı ve dolayısıyla mevcut haliyle bireysel muafiyetten yararlanamayacağına karar verildi. Özellikle, üye iş yerlerine birden fazla Bonus üyesi bankanın veya ödeme kuruluşunun aynı anda POS sunmasının yasaklanması gibi kısıtlamalar, Rekabet Kurulunun dikkat ettiği noktalardan biriydi.
Bonus Sözleşmeleri’nin mevcut hali bireysel muafiyetten yararlanamayacak
Kurul, Bonus programına üye bankaların, başka ortak markalı kart programlarına dahil olamaması ve Bonus markalı kredi kartlarının belirli POS’larda kullanılma zorunluluğunun, bireysel muafiyetten yararlanılmasına engel olduğunu belirtti. Bu nedenle, sözleşmelerin gözden geçirilmesi gerektiğine kanaat getirilmiştir.
Bonus Programı’nda yer alan bir üye iş yerinin, üyelik sözleşmesinin sona ermesinin ardından bir ay boyunca başka bankalar ve ödeme kuruluşları ile görüşme yapamayacak olmasının, bu süre zarfında taksitli işlem yapamayacağı sonucunu doğurduğuna da dikkat çekilmiştir. Kurul, bu tür hükümlerin makul olmadığına ve sözleşmelerden kaldırılması gerektiğine karar vermiştir.
Benzer şekilde, Bonus üyelerine ilişkin ilişikleri devam eden üye iş yerlerinin, başka bir Bonus bankası veya ödeme kuruluşu ile görüşme yapmasının da kısıtlanması, yalnızca hizmet aldığı sağlayıcıyı değiştirmek amacıyla teklif almak isteyen üye iş yerleriyle sınırlı olması gerektiği belirtilmiştir.
Sözleşmeler tadil edilecek
Bonus Programı’na üye bankaların programdan çıkmaları halinde, ihraç ettikleri Bonus kartlarının Bonus logosu içermeyecek şekilde değişim süresinin yetersiz olduğunu vurgulayan Rekabet Kurulu, bu sürenin en az 9 ay olarak düzenlenmesi gerektiğine karar vermiştir. Ayrıca bu süre zarfında ilgili kartların taksitli işlemlere ve ödül puan kazanımına kapalı tutulması da öngörülmüştür.
Kurul, Bonus Programı’na üye bankaların birbirlerinin müşterilerini çekmeye yönelik kampanya düzenlemesini yasaklayan düzenlemelerin de kapsamının daraltılması gerektiğine hükmetmiştir. Buna ek olarak, ödeme kuruluşlarının üye iş yerlerinin, Bonus Programı’nın diğer kart ve sadakat uygulamalarından daha az ödül kazancı sağlayacağına dair ifadede bulunmalarının engellenmesi gerektiği değerlendirilmiştir.
Bonus Sözleşmeleri’nin, belirli koşulların sağlanması halinde Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında muafiyet alabileceğine karar verilmiştir. Mevcut durumu