Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, bazı sağlık kuruluşlarının resmi izinleri olmamasına rağmen hizmet verdiğini öne sürdü.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, sağlık sektöründeki bazı meselelere dair yazılı bir ifade yayımladı. Şahbaz, Sayıştay raporlarına göre, 2022 ve öncesine tarihlenen açılışlarda ruhsat veya geçici ruhsatı olmayan, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki beş sağlık kuruluşunun hala aktif olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı’na hitaben, “Bu konuyu nasıl açıklıyorsunuz? Ruhsat veya geçici ruhsatı olmaksızın hizmet vermeye devam eden hastane sayısı ne kadardır? Bu hastanelerin ruhsat almasını ne engelliyor? Hangi hastaneler ruhsatsız şekilde hizmet vermektedir?” sorularını sordu.
Şahbaz ayrıca, “Kamu kaynaklarının cömertçe kullanıldığı, gerekli teknik kontrol ve denetlemeler uygulanmayan, politik sermaye kazanmak için gösteri amaçlı açılışlar yapılan bu hastaneler, hasta ve sağlık çalışanlarının güvenliğini risk altına almaktadır. Bilimsel ve mantıksal düşüncenin dışındaki bu uygulamalar vatandaşlarımızın hayatını tehlikeye atabilir” ifadeleriyle konuştu.
‘45 GÜNDE İNŞA EDİLEN HASTANENİN TAVANI ÇÖKTÜ’
Atatürk Havalimanı’ndaki milyarlarca lira değerinde iki pistin yıkımı sonrasında, 45 günden kısa bir sürede inşa edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nde tavan çökmesi vakası ile ilgili değerlendirme yapan Şahbaz şunları söyledi:
“Yenidoğan yoğun bakım biriminin tavanında, sıcak su borularının patlamasından kaynaklı çökme meydana geldi. İstasyon yardımı ile tedavi altında bulunan 8 bebeğin tahliye edilmesine rağmen, 1 bebek hayatını kaybetti. 125 bin metrekare alanında ve 75 bin metrekare kapalı alanı olan hastanenin yapımına 6 Nisan 2020’de başlanmış ve 45 gün içinde tamamlanarak 31 Mayıs 2020’de hizmete açılmıştır. Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nde meydana gelen boru patlamasına yönelik olarak, kullanılan boru ve ekipmanda basınca dayalı bir teknik problem olduğu düşünülmektedir. Planlama sürecinde sistemin pompalarının basınç hesaplarının doğru bir şekilde yapıldığının, uygulama sırasında boru bağlantılarında herhangi bir hata yapıldığının ve kullanılan malzemelerin kalitesinin sorgulanması gerekmektedir. Borular patladığında, basınç altındaki su alçı tavanın çökmesine yol açabilir, bu da kaçınılmaz bir sonuçtur.”