Tasarım tutkunlarını bir araya getiren ve ilham verici hikayeler sunan “Bir Tasarım Problemi”, ArcheThink tarafından Zorlu PSM Sky Lounge’da gerçekleştirilen beşinci ve sezonun son etkinliği ile dikkatleri üzerine çekti. Dünya çapında tanınan endüstriyel tasarımcı ve kullanıcı deneyimi tasarımcısı Mehmet Mehmetalioğlu, mimar Tuğçe Rizeli Bilgi ve mimar Koray Duman’ın konuşmacı olarak yer aldığı bu etkinlikte, insan, mekan ve duygular arasında köprü kurarak tasarımlarına ışık tutmak amaçlandı.
Etkinliğin her birinde, belirli bir proje ve karşılaşılan sorunlara odaklanarak yaratıcı çözümler üreten tasarımcıların hikayeleri paylaşılmaktadır. Bu son edisyonda ise, “Tasarım ile Bir Araya Gelmek” teması belirleyici oldu. Etkinliğin moderatörlüğünü ArcheThink kurucusu Selin Uysal üstlenirken, konuşmalarında Mehmetalioğlu, “Sevdiklerine Açılan Kapı”; Tuğçe Rizeli Bilgi, “Algı Oyunu”; Koray Duman ise “Mekana Ulaşmak” isimli sunumlarıyla projeleri hakkında karşılaştıkları problemleri ve sundukları özgün çözümleri katılımcılarla paylaştı.
‘BİR MOBİLYA YALNIZLIK HİSSİNİ GİDEREBİLİR Mİ?’
Etkinliğin ilk sunumunu gerçekleştiren Mehmet Mehmetalioğlu, “Sevdiklerine Açılan Kapı” başlıklı konuşmasında, yurtdışında yalnız yaşayan bireylerin günlük yaşamlarında sevdiklerinden uzak olmanın getirdiği duygusal izolasyonu ele aldı. Özellikle evlerine girdiklerinde yalnızlık hissinin yoğunlaştığını ve bu durumun psikolojik etkilere yol açabildiğini belirten Mehmetalioğlu, bu sorunu çözmek üzere geliştirdiği tasarımın ayrıntılarını da katılımcılarla paylaştı. Mehmetalioğlu, “Bir mobilya yalnızlık hissini giderebilir mi?” sorusuna yanıt aradı.
ESTETİK KOPUKLUK VE MEKAN BÜTÜNLÜĞÜ
İlk sunumun ardından etkinliğin ikinci konuşmasını yapan mimar Tuğçe Rizeli Bilgi, “Algı Oyunu” adlı sunumuyla mekanlardaki kapalı ve açık alan tasarımı arasındaki kopukluğu giderme problemini masaya yatırdı. Restoranlar ve sosyal mekanlarda kapalı ve açık alanlar arasındaki estetik kopukluğun, kullanıcı deneyimini olumsuz etkilediğini ifade eden Bilgi, “Doğru hikayeyi mekanda deneyimletebildiğimizde, istediğimiz atmosferi yaratabiliyoruz.” diyerek tasarımlarının önemine dikkat çekti.
MoMA PS1 MÜZESİNDE BİR TÜRK MİMAR
Etkinliğin son konuşmacısı olan mimar Koray Duman, “Mekana Ulaşmak” isimli sunumunda, New York’ta bulunan MoMA PS1 müzesindeki ulaşılabilirlik problemini ele aldı. Müzenin topluma karşı mimari olarak izole bir tutum sergilediğini ve müzenin giriş alanlarının yeterince davetkar olmaması nedeniyle ziyaretçilerin içeri girmekte çekingen davrandığını ifade eden Duman, “PS1 mimari olarak etrafında çok izole bir yapıydı. Bu nedenle müzenin erişilebilirliğini artırmak için beton duvar