Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 2024 yılında 3 ayrı kanunu ve bir kanuna dahil edilen eklemelerle birlikte yaklaşık 100 maddeden oluşan yargı düzenlemelerini yasalaştırdı. 2025 yılında da yargıya ilişkin düzenlemelerin yasalaştırılmasına devam edilmesi planlanıyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu ve Adalet Komisyonu, yargı alanındaki yeni uygulama ve düzenlemeler için 2024 yılında yoğun bir mesai harcadı. Bu çerçevede, yargıya ilişkin ilk düzenleme kamuoyunda “8. Yargı Paketi” olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapıldı.
Bu kapsamda, Genel Kuruldaki görüşmeler doğrultusunda 2 Mart 2024’te yasalaşan 41 maddelik kanunla, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme durumu müstakil bir suç olarak kabul edildi. Ayrıca, yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı iddiasıyla yapılacak manevi tazminat taleplerinin, Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Tazminat Komisyonu tarafından karara bağlanabilmesi öngörüldü.
Suçla daha etkin bir şekilde mücadele edilmesi ve caydırıcılığın artırılması amacıyla bir günlük adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı ise 100 liradan 500 liraya yükseltildi. Ayrıca, TBMM Genel Kurulunda 28 Temmuz’da kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna yargıya ilişkin 5 madde eklendi.
Bu düzenlemeler çerçevesinde, Yargıtay ve Danıştay üyeleriyle birlikte hakim ve savcıların ek tazminatları yeniden belirlendi. Ayrıca, 31 bin Türk Lirasını geçmeyen vergi davalarıyla ilgili olarak, idare ve vergi mahkemelerince verilen kararların kesin olması; bu kararlara karşı itiraz yoluna gidilememesi düzenlendi.
Hakim ve savcı yardımcılığı sınavlarında soru sorulacak alanlar arasına yeni hukuk alanlarının eklenmesi sağlandı. Mülakata çağrılan aday sayısı ise, sınav ilanında belirtilen kadro sayısının iki katından bir katına indirildi.
Genel Kurulda, 7 Kasım 2024’te kabul edilen ve kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile birlikte toplamda 31 maddeden oluşan yeni düzenlemeler yasalaşmış oldu. Bu kapsamda, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’nda soru sayısı 100’den 120’ye çıkarıldı ve bu sınavlarda soru sorulacak alanlara “milletlerarası hukuk”, “milletlerarası özel hukuk” ile “genel kamu hukuku” gibi yeni alanlar eklendi.
Ayrıca, trafikten men edilerek yediemin otoparklarına alınan ve sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan araçların satış usulleri de belirlendi. Hakaret suçuyla ilgili olarak ise, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan hakaret suçlarının şikayet süresinin, fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yılı geçemeyeceği düzenlendi.
Sesli, yazılı ya da görüntülü iletiyle hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkartılarak ön ödeme kapsamına alınmışken, uzlaşmanın sağlanması durumunda oluşan zararların t