Trafik Güvenliği Çalışmaları ve Kaza Kara Noktaları
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kaza kara noktalarının trafik güvenliği çalışmalarında önemli bir rol oynadığını vurguladı. Uraloğlu, “Kara noktaların çözülmesi ve trafik emniyetini artırıcı çalışmalar Trafik Güvenliği Projesi kapsamında başarıyla sürdürüldü ve bu çalışmalarla geçen yıl 29 kaza kara noktası ve kaza potansiyeli yüksek kesimde iyileştirme yapıldı.” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, ulaşımdaki yolların sadece bir yerden başka bir yere gitmek için kullanılan güzergahlar olmadığını, aynı zamanda medeniyetlerin inşasında da kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından yürütülen çalışmaların, yol kullanıcılarının güvenli, konforlu ve kesintisiz ulaşım ihtiyacını karşılamayı hedeflediğini ifade etti. Uraloğlu, güvenli seyahat sağlamak ve trafik kazalarını azaltmak için kaza kara noktalarının güvenli hale getirileceğini açıkladı.
2024 yılına yönelik hedeflerinin ülkenin ulaşım altyapısını güçlendirmek, yol ağını daha güvenli, konforlu ve sürdürülebilir hale getirmek olduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Son yıllarda kara yollarımız üzerindeki seyahat talebinin artması, teknoloji değişiklikleri ve motorlu taşıtların hızındaki artış, trafik kazalarını artırdı ve bu da kaza kara noktası kavramını gündeme getirdi.” dedi.
Trafik kazalarının azaltılması konusuna değinen Uraloğlu, bu kazaların sadece can kaybı ve yaralanmalara değil, aynı zamanda ciddi ekonomik kayıplara da yol açtığını anlattı. Kaza kara noktası olarak tanımlanan alanlarda gerekli fiziki düzeltmeler yapılarak kazaların önlenmesi ve risklerin azaltılması amacıyla önemli çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Bakan Uraloğlu, “2003-2024 yılları arasında toplamda 1771 kaza kara noktası ve kaza potansiyeli yüksek kesimde iyileştirme çalışmaları gerçekleştirildi.” şeklinde belirtti.
Sarsma Bandı Uygulamaları
Uraloğlu, KGM’nin, araçların yoldan çıkmasını önlemek ve özellikle tek araçlı kazaların azaltılması amacıyla dünya genelinde yaygın olarak kullanılan “sarsma bandı” uygulamalarını başlattığını hatırlattı. Olası uygunsuz durumlarda sürücüleri uyarmak amacıyla kullanılan bu sarsma bantları, sesli veya titreşimli ikazlarla görev yapmaktadır. Bu kapsamda, geçen yıl 513 kilometre uzunluğunda sarsma bandı uygulaması gerçekleştirilmiştir.
2024 yılı hedefleri arasında ise 1600 kilometre otokorkuluk yapımı bulunmaktadır. Uraloğlu, 2024 yılı sonu itibarıyla toplam 2,269 kilometre otokorkuluk yapım, bakım ve onarım çalışmalarının yapılacağını söyledi. Yeni yapım otokorkuluk uygulamalarında ise yaklaşık 1650 kilometre hedeflenmekte olup, yıl sonu itibarıyla devlet ve il yollarındaki otokorkuluk uzunluğu yaklaşık 49,5 milyar lira maliyetle 32 bin 950 kilometreye ulaşmaktadır. Bu yapıların her yıl yaklaşık yüzde 2’sinin hasar nedeniyle yenilendiği de vurgulandı.
Son olarak, 2024 yılında devlet ve il yollarında toplam 143 bin 504 metre motosiklet koruyucu ray sistemi bulunması hedeflenmektedir. Böylelikle, Türkiye’nin ulaşım yollarında daha güvenli bir seyahat imkanı sağlanmış olacaktır.