Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2024 Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları’nı açıkladı. Yapılan değerlendirmeye göre, aylık en yüksek reel getiri külçe altında yaşandı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 11,43, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 11,57 oranlarıyla külçe altın en karlı yatırım aracı olarak öne çıktı.
Aylık reel getiriler incelendiğinde, euro Yİ-ÜFE ile yüzde 1,42, Amerikan doları Yİ-ÜFE ile yüzde 0,72 reel getiri sağlarken, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,48, BIST 100 endeksi yüzde 4,46 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 5,04 oranlarında yatırımcısına kayıp yaşattı. Aylık kaybettiren yatırım araçları arasında, euro ve Amerikan doları öne çıktı.
Üç aylık değerlendirmede külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 9,21, TÜFE ile yüzde 5,92 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağladı. Aynı dönemde DİBS ise yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Altı aylık süreçte külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 19,47, TÜFE ile yüzde 11,69 reel getiri sağlayarak en karlı yatırım aracı oldu. Altı aylık dönemde DİBS ise en çok kaybettiren yatırım aracı olarak öne çıktı.
Yıllık olarak yapılan değerlendirmede külçe altının, hem Yİ-ÜFE ile yüzde 32,98 hem de TÜFE ile yüzde 19,54 reel getiri sağlayarak en karlı yatırım aracı olduğu görüldü. Yıllık değerlendirmede, BIST 100 endeksi, euro ve Amerikan doları da yatırımcısına reel getiri sağlarken, mevduat faizi ve DİBS yatırımcısına kayıp yaşattı.
Sonuç olarak, yapılan finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları değerlendirmesinde, külçe altın en yüksek getiriyi sağlayan yatırım aracı olarak öne çıkmıştır. Diğer yatırım araçları arasında ise farklı performans ve getiri seviyeleri görülmüştür. Bu veriler, yatırımcıların gelecek dönemlerdeki yatırım kararlarını şekillendirmede önemli bir rol oynamaktadır.