Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, Rusya-Ukrayna savaşının 4. yılına girmesi ile birlikte savaşın sona erdirilmesi için ABD tarafından başlatılan müzakereler yoluyla çözüm arayışlarını desteklediklerini dile getirdi.

Fidan, “ABD’nin yeni girişimine sonuç odaklı bir yaklaşım olarak büyük önem atfetmekteyiz. Çözüme, iki tarafın da katılacağı müzakerelerle ulaşılabileceğine inanıyoruz. Bu çerçevede barışın görüşmeler yoluyla sağlanması için her türlü desteği vermeye hazırız; daha önce olduğu gibi bu süreçte ev sahipliği yapmaya da hazırız.” ifadelerini kullandı.

Karadeniz’de seyrüsefer güvenliğinin sağlanması konusundaki çabalarını sürdüreceklerini belirten Fidan, bu adımların güven artırıcı tedbirler olacağına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, savaşın sona ermesi konusunda büyük bir hassasiyet göstermekte olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu konudaki çabalarını vurguladı.

Fidan, “Son günlerde ABD ile Rusya arasında güvenlik garantileri ve diğer konular üzerinde yapılan görüşmeler dikkatle izlediğimiz konular. Prensip itibarıyla Türkiye, barışa katkıda bulunacak her türlü adımı atmaya da hazırdır.” diye belirtti. Bu bağlamda, Türkiye’nin Suriye’deki gelişmelere de odaklandığını ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunduğunu ifade etti.

Terör örgütlerinin Suriye’deki varlığına karşı tolerans göstermeyeceklerini yineleyen Fidan, Türkiye ve Rusya arasındaki işbirliğini artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Enerji, turizm ve ticaret alanlarında ilişkilerini güçlendirmeyi amaçladıkları bilgisini verdi.

Rusya-Ukrayna savaşının 3. yıl dönümünde konuşan Fidan, “Her iki komşumuzun barış, huzur ve refah içinde yaşamasını arzuluyoruz. Bu savaşın neden olduğu can kaybı ve yıkımın bir an evvel sona ermesini istiyoruz.” dedi. Ayrıca, savaşın küresel güney ve diğer coğrafyalarda yarattığı olumsuz etkilerin altını çizerek, çok boyutlu krizin kalıcı bir çözüme kavuşmasını temenni etti.

Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin savaşın başından beri diplomasi yoluyla çözümü desteklediğine dikkat çekti. İstanbul’da yapılan müzakerelere ve Karadeniz Tahıl Girişimi’ne de atıfta bulundu. Bu süreçlerde Türkiye, tarafları bir araya getirerek barışa katkıda bulunduğunu vurguladı.

Suriye ve Gazze Konuları

Fidan, Suriye’nin içinde bulunduğu durumla ilgili umut verici gelişmelerin yaşandığını ifade etti. Suriye halkının, uzun yıllara dayanan zulüm rejiminden kurtulmak istediğini ve Türkiye’nin bu süreçte Suriye halkının yanında olacağını söyledi. Ayrıca, uluslararası toplumdan terör örgütleriyle mücadelede ortak bir tavır sergilemesini beklediklerinin altını çizdi.

Gazze’deki ateşkesin kalıcı hale gelmesi gerektiğini söyleyen Fidan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun savaşı yeniden başlatma ihtimali karşısında endişeli olduklarını belirtti. Filistinlilerin göç ettirilmesine yönelik girişimleri “kabul edilemez” olarak nitelendiren Fidan, bu konuda bölge ülkeleriyle ortak duruş sergilemenin önemine vurgu yaptı.

Rusya-ABD Görüşmeleri ve Türkiye’nin BRICS Politikası

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savaşın sona ermesi için gösterdiği çabaların altını çizen Fidan, ABD-Rusya arasında yapılan görüşmelere de değindi. “Güvenlik garantileri konusunu yakından takip ediyoruz.” diyen Fidan, barışa katkıda bulunmak için pratik adımlar atmaya hazır olduklarını ifade etti.

Türkiye’nin uluslararası ekonomik işbirliğine büyük önem verdiğini belirten Fidan, BRICS gibi yeni platformlara olan ilgilerini de dile getirdi. Avrupa Birliği ile uzun yıllara dayanan üyelik macerasına atıfta bulunan Fidan, AB’nin muhalefetinin Türkiye’nin üyelik süreçlerini etkilediğini söyledi. Ancak Türkiye’nin her türlü ekonomik işbirliğine açık olduğunu vurguladı.

İsrail’in Yayılmacı Politikaları

Fidan, İsrail başbakanının yayılmacı politikalarının bölge için risk oluşturduğunu belirterek, Netanyahu hükümetinin bu politikalardan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda, uluslararası toplumun da gereken baskıyı yapması gerektiğini ifade etti. Aksi takdirde, beklenmedik krizlerin çıkabileceğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekerek, iki ülkenin her alanda iletişim halinde olduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Lavrov, enerji, bankacılık ve sanayi alanlarında önemli işbirlikleri olabileceğini dile getirdi.

İstanbul’da yapılan müzakerelerin zamanında bir anlaşmaya varıldığına değinen Lavrov, Batı’nın Ukrayna’ya olan tavrını eleştirerek, Türkiye’nin bu süreçteki önemine dikkat çekti.