Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile birlikte, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler’de düzenlenen ‘Türkiye Yüzyılı’nda Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık Toplantısı’na katıldı. Toplantıda Yılmaz, Türkiye Yüzyılı hedeflerini gerçekleştirme planlarının bir parçası olarak ulaştırma ve lojistik sektörünün yalnızca Türkiye’nin kalkınması için değil, aynı zamanda bölgesel ve küresel ticaretin güvenliği ve sürekliliği açısından da kritik bir rol oynadığını vurguladı.

‘ULAŞTIRMA VE LOJİSTİK TÜM SEKTÖRLERİ ETKİLER’

Cevdet Yılmaz, tarih boyunca Türkiye’nin İpek Yolu’ndan Baharat Yolu’na kadar olan ticaret yollarında merkezi bir rol üstlendiğini hatırlatarak, “Bu eşsiz miras, ülkemizin stratejik konumunu en iyi değerlendirerek önemli fırsatlar yaratmamızı sağlıyor. Bugünkü toplantı da bu fırsatların belirlenmesi açısından hayati önem taşıyor. Lojistik, dünya ekonomisinin kalbidir. Tedarik zincirlerini işler hale getirerek ticareti hızlandırır ve ekonomilerin birbirine bağlanmasını sağlar. Diğer tüm sektörleri etkileyen ulaştırma sektörünün rolü çok büyüktür” dedi.

‘EMİSYON TİCARET SİSTEMİ KURACAĞIZ’

Daha sonra küresel ısınma konusuna değinen Yılmaz, ticarette karbon meselelerinin giderek önem kazandığını ifade etti. “Daha az karbon üreten ekonomiler ticarette avantajlı olacaktır. Örneğin, Avrupa Birliği’nin sınırda karbon düzenlemesi gibi uygulamalar, iklim ve ticaret politikalarının entegrasyonunu gerektiriyor. Biz de kendi düzenlemelerimizi hayata geçirmeliyiz,” diyerek Türkiye’nin de benzer adımlar atması gerektiğini vurguladı. “İklim kanunumuz olgunlaşmış durumda ve en kısa sürede yasalaşmasını bekliyoruz. Ayrıca bir emisyon ticaret sistemi oluşturacağız ve buradan elde edeceğimiz kaynaklarla sanayimizi yeşil dönüşüme katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

BAKAN BOLAT: DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ 73,2 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin ithalatındaki 21 milyar dolarlık azalmanın ardından 2024 yılının ilk 11 ayında dış ticaret açığının %27’lik artış ile 73,2 milyar dolara gerilediğini belirtti. Bolat, “2024 yılı itibarıyla bu durum, cari işlemler açığımızın %91 azalarak sadece 3,3 milyar dolara düşmesine katkı sağladı” dedi. Bakan, geçmişte sürekli cari açığı finanse etme sıkıntısı çektiklerini hatırlatarak, dış ticaretin sağladığı tasarrufların olumlu bir performans gösterdiğini vurguladı.

BAKAN URALOĞLU: TÜRKİYE, KÜRESEL ÖLÇEKTE GÜÇLÜ BİR AKTÖR OLMAYI HEDEFLİ