Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) “Mesleklerin Geleceği 2025 Raporu”, Türkiye’deki şirketlerin %78’inin yapay zeka becerilerine sahip çalışanları istihdam etmeyi planladığını ortaya koyuyor.
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından yapılan açıklamada, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan ve küresel iş gücünün karşı karşıya olduğu dönüşümleri ele alan “Mesleklerin Geleceği 2025 Raporu”nun detayları paylaşıldı. Bu rapor, küresel ölçekte önemli veri ve öngörüler sunmakla birlikte, Türkiye’nin iş gücü ve iş hayatına dair dikkate değer verileri de barındırıyor.
Raporda 55 ülke ve 22 sektör grubundan toplamda 14 milyondan fazla çalışanı temsil eden 1.000’den fazla işverenin katkılarıyla hazırlanan çalışma, 2025-2030 döneminde iş gücü piyasasında meydana gelecek olan dönüşümlerin yanı sıra en hızlı büyüyen ve gerileyen meslekleri, kritik beceri gereksinimlerini ve iş dünyasının geleceğine dair stratejik öngörüleri kapsamlı bir şekilde ele alıyor.
Türkiye’deki Kurumların %94’ü Yapay Zeka Programı Kullanıyor
Raporda, Türkiye’deki kuruluşların %94’ünün yapay zeka programlarını aktif olarak kullandığı bilgisi veriliyor. Global ölçekte bu oran %88 civarında iken, şirketlerin %78’i, yapay zeka yetkinliklerine sahip yeni çalışanları istihdam etmeyi planlıyor. Bununla birlikte, %70’i mevcut çalışanlarını yapay zeka teknolojilerinin gereklerine uygun biçimde yeniden eğitmeyi hedefliyor.
Türkiye’de en hızlı gelişimi öngörülen meslekler arasında robotik mühendisliği, yenilenebilir enerji mühendisliği ve otonom ile elektrikli araç uzmanlığı gibi alanlar dikkati çekiyor.
“Türkiye’de Temel Beceri Değişimleri Bekleniyor”
PERYÖN Başkanı Ebru Taşcı Firuzbay, raporda yer alan verilere dayanarak, Türkiye’de iş gücünün temel becerilerinin %44’ünün değişim sürecine girmesinin beklendiğini belirtti. Bu oranın, global ortalamada %39’un üzerinde olduğunu ifade eden Firuzbay, şu değerlendirmeleri yaptı:
“Türkiye’de en hızlı gelişim göstermesi beklenen beceriler arasında yapay zeka ve büyük veri, teknolojik okuryazarlık ve siber güvenlik öne çıkıyor. Bu dönüşümün başarıya ulaşabilmesi için sadece teknolojik yatırımlar yapmak değil, aynı zamanda çalışanlarımızın bu değişime adapte olmasını sağlamak amacıyla insan odaklı yönetim anlayışı ve kapsamlı eğitim programları büyük önem taşıyor. Raporda teknoloji ve yetkinliklerin yanı sıra organizasyonel kültüre de vurgu yapılıyor. Türkiye’deki kuruluşların %88’inin, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık ilkelerini benimsediğine dikkat çekilmesi iş dünyası açısından önemli bir gelişme.”
EAPM Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz, raporun sonuçlarına dayanarak, yeşil dönüşümün sadece iş dünyasında değil, insan kaynakları yönetiminde de önemli değişimlere yol açtığını ifade etti. Öztınaz, “Yenilenebilir enerji mühendisleri, çevre mühendisleri ve elektrikli araç uzmanları gibi alanlara olan talebin artması, insan kaynakları liderlerinin bu alanlarda yetenek çekme ve çalışanları bu yeni becerilerle donatma gibi ikili bir sorumluluğu beraberinde getirdiğini” bildirdi.