Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, “Ülkemizde artık silahların asla konuşmadığı, hiçbir şekilde terör olaylarının gerçekleşmediği, tam manasıyla terörden arındırılmış bir Türkiye’yi en kısa süre içerisinde tesis edeceğiz.” dedi.
Kurtulmuş, 10 Ocak İdareciler Günü dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tören Salonu’nda düzenlenen “Valiler Buluşması” programında önemli değerlendirmelerde bulundu. Milli iradenin merkezi ve Türkiye demokrasisinin kalbi olan TBMM’de valileri ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Kurtulmuş, Valiler Buluşması çerçevesinde İçişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen toplantıların verimli olmasını temenni etti.
Türkiye, “Türkiye Yüzyılı” hedeflerine doğru hızla ilerlerken, bu süreçte valilerin devletle millet arasında köprü olma sorumluluğunu vurguladı. Kurtulmuş, bu bilinçle hareket eden valilerin Türkiye’nin hedeflerine daha da yaklaşmasına katkı sağlayacaklarına inandığını belirtti. Valilik makamının milletle devlet arasındaki açık kapı olduğu ifade eden Kurtulmuş, bu kapının her zaman açık kalmasının milli birliğin, beraberliğin ve devlet millet kaynaşmasının temeli olduğunu vurguladı.
Kurtulmuş, geçmişte Türkiye’nin karşılaştığı sorunlara atıfta bulunarak, valilerin ve kamu görevlilerinin halkın yanında olmalarının memnuniyet verici bir durum olduğunu belirtti. Kendisi, çocukluk dönemlerinde kamu görevlilerinin toplumdan ne kadar uzak olduğunu hatırlatarak, bu durumun zamanla değiştiğini ifade etti. Devletin yoksul halka karşı daha duyarlı hale geldiğini, bu dönüşümün Türkiye için önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
Kurtulmuş, valilik makamında unutulmaz hizmetler sunmuş şahsiyetlere de vurgu yaparak, Sultan Abdülhamit döneminde Sivas Valisi olarak görev yapan Halil Rıfat Paşa ve daha yakın dönemde Tokat ile Erzincan valiliklerinde hizmet eden Recep Yazıcıoğlu’nu örnek gösterdi.
“Türkiye’de millete rağmen vesayet odağı olacak hiçbir odak kalmamıştır”
Türkiye’nin yeni dönemde güçlü adımlarla yol aldığını kaydeden Kurtulmuş, Osmanlı’nın son dönemlerinden itibaren hasta adam olarak tanımlanan Türkiye’nin artık güçlü bir devlet olarak var olduğunu ifade etti. Türkiye, küresel bir aktör olma yolunda ilerlerken, millet ve devletin birleştiği bir ortamın sağlanmasının önemine dikkat çekti. Kurtulmuş, geçmişte yaşanan vesayet mücadelelerinin günümüzde son bulduğunu ve hiçbir vesayet odağının kalmadığını belirtti.
Türk halkının, demokrasi ve vatandaşlık haklarının sahibi olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, bu ülkeye hiçbir gücün millete rağmen tahakküm edemeyeceğini söyledi. Bunun, Cumhuriyet tarihi boyunca elde edilen en büyük kazanımlardan biri olduğunu ifade eden Kurtulmuş, bu dönemde milli birliğin ve beraberliğin en yüksek seviyede korunmasının önem taşıdığını belirtti.
“İstişarenin ortaya çıkardığı ortak akla her zamankinden daha çok ihtiyacımız olacak”
Valilerin, milletle devlet arasında köprü olma görevlerini artırarak sürdürmeleri gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, ayrıca adaletin sağlanması sorumluluğunun da valilere düştüğünü vurguladı. İllerde güvenlik ve özgürlük arasındaki dengenin sağlanması gerektiğine dikkat çeken Kurtulmuş, istişare mekanizmalarının daha sık kullanılmasını önemsedi.
Kurtulmuş, valilerin yerel sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleriyle etkili bir çalışma sürdürdüklerini belirterek, bu tür istişarelerin artarak devam etmesi gerektiğini kaydetti.
“Türkiye olarak üzerimize düşen tarihi sorumluluk bölgeyi yeniden toparlamaktır”
Kurtulmuş, Türkiye’nin bulunduğu bölgedeki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunarak, Irak’ın iş