Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Birol, Türkiye’nin doğalgaz ve nükleer enerji hedeflerine ulaşma konusundaki gelişmeleri değerlendirdi. 2025 yılı itibarıyla dünya genelinde sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üretiminin artması ve Türkiye’nin bu durumdan faydalanabileceği konusunda konuşan Birol, Türkiye’nin bu alandaki kararlarını bu verilere göre yapması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin karasal ve denizaltı doğalgaz depolama tesisleriyle güçlü bir altyapıya sahip olduğuna dikkat çekti.
Birol, Türkiye’nin cari açığının büyük bir kısmının enerji ithalatından kaynaklandığını söyleyerek, Türkiye’nin yeni LNG dalgasını en iyi şekilde kullanması gerektiğini belirtti. Aynı zamanda Türkiye’nin doğalgazda transit ülke konumunda olduğunu ve bu alanda daha fazla gaz ithal ederek Avrupa’ya ihracat etme altyapısına sahip olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin nükleer enerji konusunda da önemli adımlar attığına dikkat çeken Birol, 2035’e kadar enerji portföyüne 7,2 gigavat, 2050 sonuna kadar 20 gigavatın üzerinde nükleer enerji kapasitesi eklemeyi hedeflediğini belirtti. Ayrıca, Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nden sonra Sinop ve Trakya’da da nükleer enerji santralleri planlandığını aktardı.
Birol, Kızıldeniz’de artan bölgesel riskler nedeniyle oluşan uluslararası lojistik aksamalarına da değinerek, bu durumun petrol ticaretinde ve nakliye maliyetlerinde artışa neden olduğunu söyledi. HtmlWebpackPluginWebpackPlugin’e göre, bu durumun etkisi henüz kısıtlı kaldı ancak petrol fiyatlarında 1-2 dolarlık bir artışa neden olduğunu ifade etti.